• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.44)
sen aydınlatırsın geceyi - onur ünlü
cemal, manisa'nın akhisar kasabasında babasıyla yaşayan ve kendi berber dükkanlarında çalışan bir adamdır. kendi halinde gibi görünen cemal'in içine bir sıkıntı çöker, kendisi bile ne olduğunu bilemez... öte yandan hemen hemen herkesin birbirini tanıdığı bu kasabada, gayet sıradan gibi görünen insanların olağanüstü güçleri vardır. kimi zamanı durdurur, kimi duvarların ardını görür, kimi ölümsüz. ama hiçbiri de süper kahraman değildir. herkes her şeyi bilir ve normal hayatına devam eder...
onur ünlü'nün son filmi fantastik ve absürd dram türleri arasında gidip gelen bir yapıya sahip. oyuncu kadrosunda leyla ile mecnun ve şubat dizilerinden de tanıdığımız ali atay, ahmet mümtaz taylan, damla sönmez, serkan keskin, nadir sarıbacak, cengiz bozkurt, demet evgar, ercan kesal ve tansu biçer gibi önemli isimleri barındıran filmin senaristliği de yine onur ünlü'ye ait. eflâtunfilm'in yapımcılığında kotarılan film özellikle görsel yönü ve siyah-beyaz çekimi ile ilgi çekiyor.


  1. mistik öğelerle bezenmiş, hastalıklı, kasvetin hakim olduğu bir onur ünlü filmi. bir hiçe bağlanan sonu ve havada kalan sorular ise filmi kusursuzluğa yaklaştırmış.

    --- spoiler ---
    öncelikle film sona doğru insanı gerçekten çarpıyor. kendini asmış olan yasemin'in halasının oğlunu elinde yasemin'in kolyesini görünce dövmesi ve kitapçı kızın kollarını satırla kesmesi en etkileyici sahnelerdi. sonsuz bir yalnızlığın kısa süreli hayali bile insanı ürpertmeye yetiyor. karakterlerin hemen hepsinin annesinin olmaması, onur ünlü'nün annesini kaybettikten sonraki ruh haliyle mi senaryoyu yazdı acaba diye düşündürmedi değil ama bilemeyiz elbette. ayrıca malesef şunu da eklemek istiyorum ki bir leyla ile mecnun ve dolayısıyla ali atay hayranı olarak ali atay'ın bu filmdeki performansını beğenemedim. demet evgar'ın oyunculuğunun gölgesinde kaldığı kesin en azından. son olarak müzik seçimi çok başarılıydı özellikle mryte ya mreyte filmin genel havasıyle müthiş uyumluydu. mehmet erdem'in yorumundan gülmek için yaratılmış yine çok başarılıydı.
    --- spoiler ---




    
  2. şive denemeleri kötü. film kurgusu vasat, montajından, kesmelerinden ve efektlerinden bahsetmeye dahi gerek yok. üniversite öğrencisi yapsa bu kadar yapabilir. çok güzel bir hikayesi olabilecekken senaryo ve diyaloglar üzerine yeteri kadar düşünülmemiş. çok hızlı karar verilmiş. "ben yazdım oldu" senaryosu olmuş. biraz daha eğilse senaryoya ve detaylara ve elbette tekniğe, ortaya muazzam bir film çıkabilecekmiş ama bu fırsat tepilmiş. yine de "onur ünlü" diye yaptığı her iş beğenilmeye başlandı, bu film de bundan nasibini almış durumda. bunun onur ünlü'ye hiçbir yararı yok. hala sinema yönetmeni olamamış durumda. bunu kendi söylemleri de doğruluyor. sinemayı önemsemiyor, daha doğrusu sinema dilini önemsemiyor, buna saygı da duymuyor gibi. dizi çeksin öyleyse. neden film çekiyor ki? sonra da filmini pazarlamaya çalışıp battık biz diyor, kanala satıyor. kaçıncı filmini çekiyor onur ünlü. ulaştığı seviyeden çok daha iyi yerlere gelebilecekken bunu es geçiyor. ilginç.

    tekrar: muhteşem bir kara mizah olabilecekken düz anlatımı ve üstüne yeterince düşülmemiş yüzeysel kalmış senaryosu ve elbette vasat dili ve tekniği ile olamamış bir film.
  3. benim en en favori filmim. bu filmi sanırım bütün arkadaşlarıma sevdirmek adına onlarla da izleyerek on-on beş defa izlemişimdir. türkiye'de de böyle filmlerin olduğu görmek o kadar sevindirici ki, teşekkürler güzel insan onur ünlü ! bizi böyle enfes filmlerle tanıştırdığın için.
  4. büyük bi onur ünlü hayranı olarak cok beğendiğim ve severek izlediğim filmi.

    !---- spoiler ----!

    doğa üstü olağan dışı ve insan üstü yetenekleri olan bi kasaba. ve bütün ahali bu durumda ve hiçbir rahatsızlık hissetmiyor, filmin sonunda cemal karakterinin yanlız kalışı insanın içini burkuyor.

    !---- spoiler ----!
  5. ursula k. le guin'in marifetler kitabını hatırlatan film. onur ünlü'yü esas olarak bu filmle tanıdım. önyargılar kolay aşılmıyor maalesef.

    (bkz: marifetler - ursula k. le guin)
  6. onur ünlü nün beş şehir den sonra en etkileyici filmi. filmin tamamı siyah beyaz çekimler ile yapılmış.

    !---- spoiler ----!

    yarayla alay eder yaralanmamış olan
    bak nasıl da sararıp soluvermiş tanrıça kederlerden
    sen çok daha parlaksın çünkü
    sen tüm göklerdeki yıldızların ilki,
    sen aydınlatırsın geceyi.

    !---- spoiler ----!
  7. zaman kavramının oldukça etkileyici bir doku içerisinde sunulduğu film.

    !---- spoiler ----!

    karakterlerinin hepsini ayrı sevdiğim film. özellikle ellerini birleştirdiğinde zamanı durduran kadının ellerini... başta ali atay tarafından kullanıldığında işe yarar ama ardından işe yaramaz olur ve o an orada o halde kalan kadın aklınıza gelir ve artık ölmüş olduğunu sezinlersiniz insanın içini bir ürperme alır. iki kadın da gider ve ali atay orada sadece kendisinin akışını hissedebildiği zamanda yalnız başına kalır.

    !---- spoiler ----!
  8. (bkz: mreyte ya mreyte)

    en az film kadar güzel müziğiyle de akılda kalmıştır.
  9. şarkısından yola çıkarak izlediğim film. (bkz: mreyte ya mreyte) şarkıyı çok seviyordum. bana çok dokunmuş şarkılardandır. hadi dedim madem filmde var izleyeyim. önce filmin olayı ne acaba diyerek başladım. sonra zaten film içine aldı beni.

    karakterler...
    oyuncular...
    şiveler...

    evlenme teklifi... şiir okuması...

    herkesin özel yetenekleri...

    güzel film yaa... bittiğinde sizde ekranın başında öyle bi kalıyorsunuz bir müddet. hatta filmin etkisi ertesi gün fln sürüyor. dönen cisimlere bakıyorsunuz, etrafınızdaki insanlara bakıyorsunuz, benim bir özel gücüm olsa ne olurdu diye düşünüyorsunuz, bi sakin sakin konuşma hali geliyor üstünüze :))

    alışılmış filmlerden değil. bi kalıba bi tanıma sokamayacağım hoş film. ımdb 8,1. bence hak edilmiş puan.