• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (4.67)
siberia
siberia adlı reality show'u konu alan mockumentary.

2008 yılında, siberia'nın terk edilmiş ücra bir bölgesine bırakılan 16 yabancı sosyal bir deneye tabi tutulmaktadır. deneklerin her anı kapsamlı bir kamera ekibi tarafından takip edilmektedir. şovun bir parçası olarak bir dizi gizeme maruz bırakılan yarışmacıların tek amacı belirlenen sürenin sonunda hayatta kalarak büyük ödülden payına düşene sahip olmaktır.


  1. İzlenesi Post Apokaliptik Diziler başlığıyla yayınlanan bir listede rast geldiğimde ilgimi çeken dizi. liste diziyi şöyle tarifliyor:

    "Bu dizi Survivor yarışması, Çernobil Faciası ve Lost dizisinin karışımı. Fakat mükemmel kurgusu sayesinde kendini izletmeyi başarıyor..."

    esasen tam tanımı şu olsa gerek: reality show'a dönüştürülmüş sosyal bir deneyi parodi bir kurgu ile işleyen mockumentary. tür içinde tür. cineception.

    şov, yapımcının şu sözleriyle başlıyor:

    "birbirine tümüyle yabancı 16 denek karşınızda duruyor. yaratılmış en zorlu maceraya katılmak için hazırlar. bu gerçek hayata dayalı sosyal deneyde oyun yok, oy yok... ve her şeyden önce kural yok. 500.000 $'lık bir ödülü kazanmak için yapmaları gereken her şeyi yapabilirler. ve tek çıkış yolu çekilmek ve eve gitmek. 8 saat önce bu yabancılar nereye gittiklerinden habersiz, londra'dan özel bir uçağa bindiler. maceraları şimdi başlıyor."

    etkileyici bir girişin ardından, aralara sokuşturulan reality show etkilerinden irite olsam da kurgu olmadığı iddia ederek izleyici aptal yerine koyan, saçma sapan oyunlara sahip narkoz etkili acun programlarından birine maruz kalmıyorsunuz. sosyal bir deney kapsamında ise öyle çok derin psikolojik analizler göremiyoruz. ilişkiler, diyaloglar survivor tadında ilerliyor.

    şov tümüyle kurgudan ibaret, yapımcılar dizinin daha başında bunu açıkça ifade ediyorlar. fakat asıl merak uyandıran nokta, yıllar önce yaşanan nükleer bir facia sonrasında yoğun radyasyona maruz kalan terk edilmiş bir bölgede ortaya çıkan gizem unsurlarının kurgunun bir parçası olup olmadığı sorunsalı...

    2013 yılında başlayan dizi, 11 bölümlük ilk sezonun ardından iptal edilmiş. devam edip etmeyeceğine dair çeşitli söylentiler dolanıyor. şu ana kadar izlediğim ilk 5 bölüm itibariyle zaman mı kaybediyorum yoksa kıyıda kalmış başarılı bir yapıma mı rast geldim henüz karar veremedim. bunu anlamak için sonuna kadar izlemek gerekiyor sanırım. bu eksende de başarılı bir yapım olduğu söylemek yerinde olur.

    sezon sonu notu: başlamaya niyetlenenlere ikinci sezon açıklamasını beklemelerini tavsiye ederim. ki iki senedir çekileceği söylentiden ibaret, ben pek sanmıyorum. diziyi 11. bölümde lap diye bitirmişler. sanki bir bölüm daha çekilip sezon sonu yapılacakmış da aniden durdurma kararı alınmış gibi... ya da dizinin olayı o. ortaya merak uyandırıcı imgeler atılmış. kabileler, garip varlıklar/hayvanlar, aniden gelen kış, gök yüzünü kaplayan yeşil ışık, vs... birçok şeye^:neredeyse hiçbir şeye ^ açıklık getirilmeyen, ortaya sürekli altını doldurmadığı, bağlamayamadığı gizem unsurları atan, her biri 40 dakikadan 11 bölüm...