1. eğer matematiğin ikiye ayrılması gerekirse bu sıfırdan önce ve sıfırdan sonra olmalı.

    sıfır matematiği matematik yapan rakamdır. el-harezmi tarafından keşfedilmiştir.

    sıfır başlangıçtır. nötrdür, ne iyiden yana ne kötüden yanadır. roma rakamları ile gösterilemeyen tek sayıdır.

    yorumu bir hikaye ile bitirelim. ^:swh^ hikaye 1982 yılında geçiyor lakin farklı kaynaklarda farklı üniversiteler verilmiş o yüzden sadece yılı verdim.

    1982 yılında bir ünniversite de öğrenciler yüksek matematik dersinin hocasını bekliyor. sınıf, öğrencilerin gürültü patırtısıyla sallanırken, sert görünümlü hoca kapıda beliriyor, içeriye kızgın bir bakış atıp kürsüye geçiyor. tebeşirle tahtaya kocaman 1 rakamı yazıyor. ve şöyle ekliyor. "bu, kişiliktir. hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey." daha sonra 1 in yanına bir de 0 ekliyor ve şöyle diyor. "bu, başarıdır. başarılı bir kişilik 1 i 10 yapar." bir 0 daha ekliyor. "bu, tecrübedir. 10 iken 100 olursunuz." sıfırlar böyle uzayıp gidiyor. yetenek… disiplin… sevgi… eklenen her yeni 0 ın kişiliği 10 kat zenginleştirdiğini anlatıyor. öğretmen sonra eline silgiyi alıp en baştaki 1 i siliyor. geriye bir sürü sıfır kalıyor. ve hoca son olarak ekliyor. "kişiliğiniz yoksa, öbürleri hiçtir."
  2. 10 rakamdan birisi ve en geç bulunanı. mısırlılar ilk dokuz rakamı rahat rahat kullanırken bir eksik olduğunu fark etmişler ve o boşluğu sıfırla doldurmuşlar, ya da bir sürü boşluk bulup hepsini sıfırla doldurmuşlar, bilemiyoruz.

    bir de sıfırın öğretmenler tarafından öğrenciye ayar vermek için kullanılış şekli vardır ki insanı hayattan tiksindirir: sıfır tek başına hiçbir şey ifade etmez, ancak yanına başka bir rakam geldiğinde ona değer katar, tabi o rakam da doğru tarafa gelirse. yani siz adam olacaksınız ki bizim size verdiğimiz eğitim öğretimin bir anlamı olsun, yoksa hepsi hava civa.

    hayattan tiksindiniz değil mi?