• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.13)
silmarillion - j.r.r. tolkien
tolkien'in en önemli çalışması olarak kabul edilen silmarillion, onun yarattığı dünyanın özüdür. kökleri hobbit'ten önceye uzanır ve yüzüklerin efendisi'nde şekillenmeye başlayan bir dünyanın yaratılış öyküsünü barındırarak, tüm tolkien eserlerinin üzerine yerleşebileceği bir yapı oluşturur. yaşamı boyunca üzerinde çalışmayı terk edemediği ve giderek büyüyüp gelişen bu eser ancak ölümünden dört yıl sonra oğlu tarafından yayımlanabildi. elflerin en beceriklisi olan feanorun yarattığı üç silmaril'in çalınmasıyla birlikte kadim dünyanın en kederli olayları gelişmeye başlar. silmarillion, elflerin tanrılara isyan ederek orta dünya'ya sürülmelerini; orada insanlar ve cücelerle birleşerek tanrıların en kötüsüne, morgoth'a karşı verdiği umutsuz savaşı anlatır.


  1. orta dünyanın yaratılışını, 1. ve 2. çağı anlatan tolkien ustasının bize verdiği muhteşem eser, orta dünyanın kutsal kitabı.

    lort ve hobbit'ten çok ağır kitaptır. ilk 100 sayfayı okuyup sıkılmazsanız, kitabı bitirebilirsiniz. kitabı okurken son sayfalarındaki sözlüğü bol bol kullanacaksınız.
  2. eğer orta dünyayı seviyorsanız sıkılmadan bitirirsiniz ama yeni başlıyorsanız bu kitabı orta dünyaya giriş kitabı olarak kullanmamanızı tavsiye ederim.
  3. orta dünyaya yeni başlayanlar için; okuma sırasında sonda yer alması gereken kitap. hobbit ve lotr okuduktan sonra silmarillion okunmalıdır, ardından yeniden hobbit ve lotr okunabilir.

    edit: güç yüzüklerine dair kitabı ithaki yayınlarından "bitmemiş öyküler"in içinde mevcuttur. orta dünyaya sarıp, kitaplara çullanıp kazıklanmayın. bitmemiş öyküler'i aldıysanız ayrıca güç yüzüklerine dair'i almanıza gerek yoktur. kips.
  4. hobbit ve lotr'dan sonra okunduğunda ufuk açan kitaptır. orta dünya için bir textbook olduğunu söylemek garip kaçmaz. silmarillion ve lotr bağlantısını kurmak için güç yüzüklerine dair'in mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. ama silmarillion'u okumadan güç yüzüklerine dair'i okumayın. dunedain nere, elros kim derken heba olursunuz.
  5. yıllar önce aldım fakat bir türlü okumaya başlayamadım. askere giderken yanımda götürücem orda okurum artık. bitirdikten sonra da (bkz: yüzüklerin efendisi) 'ne başlamayı planlıyorum.
  6. orta dunya hakkinda acik kalan noktalari tamamlayan tolkien kitabi. cok fazla isim ve tarih vardir. cesitli hikayelerden olusur. icinde beren ve luthein'in hikayesini de barindirir.
    tolkien'i sevmek icin bu hikayeyi okumak ve tolkien ve esinin mezar tasina bakmak yeterlidir.

    http://www.americantolkiensociety.org/photogallery2/tombstone.jpg
  7. basılı kitabına sahip olsam da kalınlığından dolayı taşımak zor olduğundan bana ekitap okuyucu aldırmayı ve yeniden kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı başaran eser. bir çırpıda okuyup bitirmektense sindire sindire okumakta fayda var. her ne kadar temelini oluştursa da ağırlığı ve kapsamı dolayısıyla orta dünya'ya yeni başlayacaklar için ilk okunacak kitap olmamalıdır.
  8. tolkienin orta dünyasının temelini bu kitap oluşturur. çok uzun bir zaman aralığında(orta dünyanın yaratılışı(zaman hesabı olmayan dönem), 1. ve 2. çağlar(yaklaşık 6000 yıl) yaşanmış birçok hikayeye yer verilmiştir. hobbit ve lotr üçlemesini bir çırpıda okumuş olan ben, bu kitabı uzın bir sürede aralıklarla bitirdim. önceki girilerde bahsedildiği gibi okunması pek akıcı ve kolay anlaşılabilir değil.

    orta dünyaya yeni başlayacak olanlar için kendimce şöyle bir okuma sırası önerebilirim:
    1. hobbit,
    2. lotr üçlemesi,
    3. silmarillion,
    4. hurin'in çocukları,
    5. akallabeth ve güç yüzüklerine dair.

    dileyen olursa bu sıralamadan sonra hobbit ve lotr serisini tekrar okuyabilir. güç yüzüklerine dair'i okuduktan sonra herşey daha anlamlı geliyor.

    not: kayıp öyküler kitabını henüz okumadığımdan sıralamaya dahil etmedim.
  9. kutsal kitap gibi ama daha akıcı, hem de daha inanılır. tolkien kitabında sıfırdan bir dünya yaratmış. içinde kaybolmanızı sağlayacak bi' kitap değil, özellikle de orta dünya'yı merak etmiyor ve de ilgi duymuyorsanız boşuna uğraşmayın. arada elime alıp öylesine bi' bölümü okurum mesela. öyle çok orta dünya hayranı olmasam da, kitabı yazış tarzı çok farklı gelmiştir bana. bütün kitabı ilahi bir güç yazmış gibi gelir okurken. içinde o kadar çok olay yaşanıyor ki, açıkta kalan nokta bırakmamaya çalışmış tolkien. ömrü yetseydi daha güzel bi kitap çıkarırdı demeyeceğim zira yaşadıkça üzerine eklemeye devam edicek ve hiç bir zaman kitabı bitirmeye çalışmayacakmıştı gibi geliyor bana.
  10. tam anlamıyla orta dünyanın kutsal kitabıdır.

    evren'in yaratılışından yüzüklerin efendisi'nin sonuna kadar anlatır.

    aynı kutsal kitaplardaki gibi kıssalar vardır.

    ayni kutsal kitaplardaki gibi yüce bir uslup bulunur.

    başları 30 fil ağırlığındadır,sonradan hafifler.
    ilk 30 sayfayı 1 ayda okudum. sonrakiler 1 gunde bitti. sonra bi daha okudum ve okudum.

    eldarın en beceriklisi feanor'u, en cesuru fingolfini ve gelmiş geçmiş en cenabet insan turin'i anlatır ve ağlatır.
    gfy