• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.19)
sineklerin tanrısı - william golding
"sineklerin tanrısı", günümüzde bir atom savaşı sırasında, ıssız bir adaya düşen bir avuç okul çocuğunun, geldikleri dünyanın bütün uygar törelerinden uzaklaşarak, insan yaradılışının temelindeki korkunç bir gerçeği ortaya koymalarını dile getirir. konusu, r. m. ballantyne'ın mercan adası gibi eşsiz bir mercan adasının cenneti andıran ortamında başlayan bu roman, çağdaş toplumlardaki çöküntünün, insan yaradılışındaki köklerini gözönüne sermek amacıyla mercan adası'ndaki duygusal iyimserlikten apayrı bir yönde gelişir. uygar insanın yüreğinde gizlenen karanlığı deşerken "sineklerin tanrısı"; daha çok conrad'ın kısa romanı "karanlığın yüreği"ni andırır. golding'in romanındaki çocuklar da başlangıçta tıpkı kurtz gibi, uygar toplumun baskılarından uzak bir örnek düzen kurmak isterlerken, gitgide hayvanlaşır, korkunç bir kişiliğe bürünürler. bu yönüyle sineklerin tanrısı'nın mercan adası ile öbür ıssız ada serüvenlerinden ayrıldığı en önemli nokta, ıssız ada yaşamının çetin güçlüklerini ya da mutluluğunu anlatmaktan daha çok, bir insanlık durumunu, kişiler arasındaki çatışma aracılığıyla ortaya koymaya çalışmasıdır.


  1. çocuk kitabı sanıp başladığım,ama olayların gidişatıyla kelimenin tam anlamıyla ağzıma sıçan,efsanevi kitaptır.ama kesinlikle çocuk kitabı değildir.
  2. zimbardo yaptığı ünlü deneyiyle bu hikayede yaşananların hiç de olağandışı olmadığını göstermiştir.
  3. çok beğenilen ve çokta ders veren bir kitap. özellikle bunu en saf evre denilebilinir olan çocuklardan yola çıkarak insanın içindeki , şartlar altında oluşabilecek , zehri bize akıtan bir eser. çok başarılı lütfen çocuklarınıza okutun. bazı bölümlerde , nasıl deyip? uzun süre böyle bir canilik veya felaket yapılabilinir mi ? hem de daha çocukken , diye sorgulatan bir kitap. okuyun , okutun.
  4. ciddi psikanalitik incelemeler bulunduğunu düşündüğüm kitap.

    yeni basımda değişti galiba ama okumayanlar için küçük bir uyarı, önsözü varsa kitabın orayı sonsöz olarak okuyun !!
  5. sadece mina urgan'ın ön sözü daha doğrusu son sözü için bile okunabilecek kitap.
  6. william golding tarafından 1954 yılında yazılan alegorik eserdir. yazar bu kitabı ikinci dünya savaşında tanık olduğu vahşetten etkilenip yazar. eserinde bizlere çocuk da olsa bir canlının nasıl vahşileşebileceğini anlatır. bu eser bana jack london'ın (bkz: vahşetin çağrısı) adlı eserini anımsatmıştır. iki eserde de başta masum olan çocuklar ve buck adlı köpek zaman içerisinde yaşadıklarının sonucunda olabilecekleri en vahşi hale gelmiştir.
    ayrıca sineklerin tanrısı basıldıktan bir süre sonra çocukları kötü yansıtıyor gerekçesi ile yasaklanmıştır. yasaklanmasından bir kaç yıl sonra küçük bir çocuk kendinden bir kaç yaş büyük başka bir çocuğu sebepsiz yere öldürünce bu eser tekrar gündeme gelmiş ve yasağı kaldırılmıştır.
  7. insan özünde kötüdür.

    bu kötücüllük çocuk yaştan davranışlarımızı etkilemeye başlar. ama belirli ahlak yasalarıyla sınırlandırılmış toplumda gerçek yüzünü gösteremez. kurallar kalktığında canilik başlar.

    !---- spoiler ----!

    kitapta roger'ın çocuklardan birine taş atmak isteyip sonra bilerek biraz yukarıdan attığı bir bölüm vardı. orada roger her ne kadar ait olduğu toplumdan fersah fersah uzak olsa da, hala eğitildiği ahlak yasalarından korkuyordu. daha sonra bu etkiden çıkınca yaptığı canavarlıkları gördük zaten. kitapta yüzde yüz iyi olan tek karakter simon ise birebir isa figürüydü. adeta ironik bir şekilde 'peygamber değilseniz iyi de olamazsınız' demek istiyor yazar.

    !---- spoiler ----!

    çarpıcı bir kitap.
  8. bana hitap etmeyen distopik bir kitaptır.

    çok sıkılarak okudum. belki de 1984, cesur yeni dünya, fahrenheit 451, kedi beşiği 4'lemesinden sonra okuduğum içindir. bu kitabı en sona bırakınca beklenti artıyor tabi. ama benimle aynı hatayı yapmayıp sıralamayı tersten alıp önce bunu okursanız zevk alabilirsiniz.
  9. "insan doğuştan kötüdür." düşüncesini kanıtlamaya çalışan kitaptır kendileri. insanın özünün kötü olduğu ve insanın vahşi yaşam koşullarında özüne döndüğünü anlatır ayrıca. günümüzdeki yaşamla da ilişkilendirilebilir aslında. kazanmak için doğrunun yanında yer almaktansa güçlünün peşinde yer alan çocukları anlatır.
  10. "bilinmeyen" canavardan korkan çocukların; "akla ve sağduyuya davet" ile "güç vaadi" arasında bir seçim yapmasını anlatan eser.