• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
sinestezya - jeffrey moore
kimine göre hastalık olan bir durum kimine göre katıksız bir mucize olabilir mi?

sinestezi, algılamada duyuların birleşmesi anlamına gelir. sinestezikler gerçeği, farklı duyusal algılamaları birbiriyle karıştırarak görür. kimi için 'e' harfi yeşildir örneğin. bazısına göre 'r'nin tiz bir sesi vardır ya da '5' rakamı sarı renktir, 'fa' notası çikolata tadındadır.

bazı araştırmacılar tarafından 'hastalık' olarak kabul edilen sinestezi, bazılarına göre mucize, hatta mistik bir insan yeteneğidir. işin ilginç yanı, sinestezikler çoğu zaman farklılıklarının farkında bile değildir. noel burun da bir sinestezik. ona neredeyse deha seviyesinde artistik ve bilimsel yaratıcılık veren beyne ve hiçbir şeyi unutmamasını sağlayan hafızaya sahip. annesiyse ironik olarak alzheimer hastalığının pençesine düşmüş bir tarih öğretmeni. yolları kesişen üç sinestezik arkadaşı, hedonist yazar norval, çocukluk anılarına hapsolmuş jj ve geçmişini silmeye çalışan eski sinema aktristi samira, annesini iyileştirecek buluş için noel'e yardım ediyor.

sinestezya dünya çapında bir bilim adamının notlarına ve onunla birlikte çalışan dört sinestezigin günlüklerine dayanan, zihnin kimyasından ruhun simyasına, sinesteziden alzheimer'e, batı felsefesinden 1001 gece masalları'na uzanan, unutulması zor, kışkırtıcı bir roman.
(idefix)


  1. Çok beğendiğimi söyleyebileceğim bir kitap değil ama azarın kurgu tekniği de bugüne kadar hiç görmediğim bir şekilde. Biz dünyaca ünlü nörolog Èmilie Vorta'nın kiraladığı hayalet yazarın, doktorun notlarından ve hastası olan dört sinestezik arkadaşın günlüklerinden yola çıkarak yazdığı bir kitabı okuyoruz. Bu da yetmiyor, okurken bir taraftan da Dr Vorta'nın sayfa altlarına koyduğu dipnotlarla karşılaşıyoruz. Örneğin 10. sayfada "Doktor minik elini sıkarken Noel, "İyi de doktor neden bu kadar mutlu?" diye düşündü. "Acaba benim üzerimde de şempanzeleri gibi deneyler yapacağı için mi?"" cümlesinin dipnotuna baktığımız da Dr Vorta'nın "Araştırmalarımda hiç şempanze kullanmadım" dediğini görüyoruz. Bu durum, sanki Dr Vorta kitabı sizinle birlikte, omzunuzu üzerinden okuyormuş hissi veriyor. Ancak yer yer uzayan, arka sayfa taşan bu notlar asıl konudan kopmanıza neden olabiliyor. Hatta inanmazsınız sadece dipnottan oluşan bir sayfa var. (S.376)
    vega