• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.59)
siyah kan - jean-christophe grange
güneydoğu asya'da, yengeç dönencesi ile ekvator çizgisi arasında bir yerlerde bir yol vardır. siyah kanla çizilmiş bir yol. korkunun ve ölümün hakim olduğu bir yol.
paris. ilk temas. kuala lumpur. hayat yolu. uçuşan ve çoğalan. sonsuzluğun işaretleri. kamboçya. bal ve fresk. tayland. arınma odası. dünyadan soyutlanmış bu mekanda neler olduğunu anlayacaksınız! bangkok. gerçeğin rengi aynı zamanda yalanın da rengi'dir! ve paris. her şey sona ermedi, yeni başlıyor.
çabuk saklan, baba geliyor!


  1. fransız yazarın en güzel kitaplarından biri. jacques reverdi isminde efsane bir karakter barındırır. hiçbir seri katilden bu kadar etkilendiğimi hatırlamıyorum. okurken gerim gerim gerildiğim, bitirdikten sonra günlerce etkisinden kurtulamadığım nadir kitaplardan.
    mnb
  2. usta yazardan son derece güzel bir polisiye roman daha. marc dupeyrat, çocukluk arkadaşı ve eşinin öldürülmesinden sonra yaşadığı travmalar yüzünden müzisyenliği ve gazeteciliği bırakıp önce paparazzi, sonra da ölüm gazetecisi olmuş biridir. jacques reverdi ise eski bit dünya serbest dalış şampiyonu ve kadınları öldüren bir katildir. malezya'da yakalanan reverdi kimse ile görüşmemektedir ancak marc, sahte bir kimlik ve arkadaşının yanında çalışan hatica adlı bir mankenin fotoğrafı ile ilişki kurar ve reverdi'nin verdiği ipuçları ile hikayenin büyük kısmını çözer. ülkesine kaçar ve siyah kan adında bir kitap yazar, bu arada hatica da meşhur olmuştur. ancak reverdi ihaneti affetmeyecek biridir ve peşine düşmüştür. bir saldırıyı atlatırlar ve marc tekrar komaya girer. acaba reverdi ölmüş müdür? marc zannedildiği gibi masum biri midir? marc ve hatica bu işten sağ salim kurtulabilecek midir? soluksuz okunan bir roman.
  3. filmi çekildi mi bilmiyorum ama kitabı okurken jacques reverdi'yi kevin spaceyle bağdaştırmıştım. hatta siyah kan denilince grange'den önce kevin spacey gelir gözümün önüne.
  4. mideniz sağlam olmalı.
    grange aslında bir kuş gözlemcisi. bir dergi için kuşları gözlemleyerek yazılar yazıyor. ve bu sırada ilk kitabı leyleklerin uçuşu kitabını yazıyor ve kitap yazarı zirveye taşıyor. çok satan bu kitaptan sonra bence de en iyi kitabı olan kızıl nehirler geliyor.
    siyah kan yazarın kaçıncı kitabı bilmiyorum ama
    bu yazar için kitap sıralaması yapsam:
    kızıl nehirler
    leyleklerin uçuşu
    kurtlar imparatorluğu
    taş meclis'i
    şeytan yemini
    siyah kan
    gelir.
    bunların içinde yine en iyi kitap kızıl nehirler adlı kitaptır.
    siyah kan kitabının şaşırtıcı sonu olması için yazar kendini zorlamış sonu epey eğreti durmuş.
    ayrıca chanel 5 kokusu kitapta mektuba sürülmek için özellikle seçilmişti ben de çok merak etmiştim.
    ve son olarak eğer edebiyattan ödün vermeden polisiye bir kitap okumak isterseniz çok daha iyi alternatifler var unutmayınız!
  5. grange'ın kızıl nehirler ve şeytan yemininden sonra en başarılı kitabı. katilin baştan belli olmasıyla diğer kitaplarından ayrılıyor.
  6. o güne kadar pek kitap okumadıysanız, kitap okumaya yeni başladığınız sıralarda bir grange kitabı okursanız ve bu kitap da kızıl nehirler ya da leyleklerin uçuşu olursa kendi küçük vizyonunuza göre 'tüm zamanların en iyi yazarı''nı keşfettiğinizi düşünebilirsiniz. neyse ki grange o iki kitap ile yarattığı efsaneyi sırasıyla(okuma sırama göre) kurtlar imparatorluğu, taş meclis ve siyah kan ile fazla zorlanmadan yıkabilir. leylekleri uçuşunu okuyup hayran kaldığım grange, kızıl nehirler ile hayranlığımı neredeyse tapınma şekline dönüştürecekti ki sonrasında okuduğum her kitabıyla beni bu moddan çıkardı ve gözümde sıradan bir yazar imajına büründü.
    siyah kan fena bir kitap değil. bir kere karakterin kahve sevmesi, evinde bir espresso makinesinin bulunması karaktere hemen ısınmamı sağladı. lakin biliyorsunuz ki artık grange kitabın sonunda size bir sürpriz yapacak ve yine biliyorsunuz ki bilinen bir sürpriz artık sürpriz değildir. e bu tarzda yazılan bir kitabın sonundaki sürpriz, sizin için sürpriz olmayınca, kitap boyunca aksiyon zaman zaman belirli bir sınırın altına inince ve daha önce de aynı yazarın çok daha iyi iki kitabını da okumuş olunca o kadar da etkileyici olamıyor maalesef bu kitap. grange' in ceset üzerine yaptığı müthiş tasvirlere saygım sonsuz ama bu tarz kitapları kurtarmaya yetmez o. sadece süsleyebilir, gerçekçiliği arttırır hepsi o kadar. yine de bana kitap okumayı sevdiren yazarlardan biri olmasının hatrına 3 yıldız verdim.
  7. ufak bir spoiler vereyim. kitaba göre kanımız maviymiş. yazar, kanın oksijenle birleşmesiyle kırmızıya dönüştüğünü işlemiş. bunu da dehşet verici bir sahneye yerleştirmiş. tıpçı arkadaşlar olaya el atsın. kandırıldık mı ne olduk. her neyse kitap kaliteli. tavsiyemdir.
  8. turkiye'de ciddi bir grange okuyucusu var. dunya'da bu kadar populer mi bilmiyorum. en son koloni kitabini okumustum yazarin. sonradan hangi kitaplari cikti takip etmedim. daha dogrusu bestseller okumayi biraktim. siyah kan okuyup begendigim bir kitapti. cok detay hatirlamiyorum sadece cangillar ve uzun sure nefes tutmayla ilgili birkac sahne. ilk kitaplarindaki heyecanim kalmamis olacak ki konusunu bile soyleyecek durumda degilim ama okumamim uzerinden cok uzun bir sure gecmis olmasina ragmen size tas meclisi'ni, kurtlar imparatorlugu'nu yada leyleklerin ucusu'nu sahne sahne anlatabilirim. yazarin tarzindan sikilmis olabilirim yada artik buyudum polisiye maceralerdaki heyecan tatli gelmiyor.
  9. yazarın diğer kitaplarına nazaran cok da iyi bulmadigim kitabidir. kanın oksijensiz ortamda siyah renk aldığını da bu kitaptan ogrenmistim.
  10. jean-christophe grangé'nin en surukleyici romanlarindandir. gerci benim icin hepsi birbirinden essiz ve surukleyiciydi :)
    konusu ve icerigi itibariyle yine bir arastirmaci gazetecilik ornegi gosteren grangé, betimlemeleri ile de en korkunc sahneleri gozunuzde rahatlikla canlandirmanizi sagliyor. ozellikle bu kitabini okurken biraz daha mideye sahip olmaniz lazim diyebilirim..