• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
siyasalın kıyısında - jacques ranciere
son dönem sol fransız düşünürleri arasında öne çıkan isimlerden biri jacques rancière. özellikle siyaset-demokrasi ilişkisi, entelektüellerin rolü ve tarih felsefesi alanında yazdıkları çok tartışılan düşünür burada, atina'da icat edilen siyaset ve demokrasi kavramlarının izini sürerek, günümüzdeki "siyasalın dönüşü" tartışmalarına kadar uzanıyor. "halk" kavramının görmüş olduğu bozguncu işleve ve halkın "sayılmayan", "esamisi okunmayan" kesimlerinin (kölelerin, kadınların, proleterlerin vb.) verdikleri mücadelelerle nasıl "sayılanlar" katına çıktıklarına ilişkin analizi, "siyasetin sonu" tezlerine karşı çok güçlü bir cevap.
kitabın fransızca ilk basımında ve ingilizce çevirisinde yer almayan yeni yazılarla zenginleştirilmiş bu edisyonda, okurlarımızın dikkatini özellikle "demokrasinin kullanımları", "siyaset üzerine on tez" ve "siyaset, özdeşleşme, özneleşme" yazılarına çekmek isteriz. milliyetçilik başta olmak üzere çeşitli kimlikçiliklerin kapanından çıkarak, eşitlikçi bir siyaseti yeniden kurabilmek isteyen herkesin dikkatle okuması gereken siyasalın kıyısında'da şöyle diyor rancière:
"otuz yıl önce hepimiz 'alman yahudileri'ydik, yani 'yanlış' adlar taşıyorduk. bugün yalnızca 'doğru' adlarımız var: avrupalıyız ve yabancı düşmanıyız... nesnel olarak, bugün göçmenlerin sayısı otuz yıl öncesine göre pek fazla değil. öznel olarak ise çok daha fazla. bunun nedeni şu ki, o gün göçmenlerin bir başka adı, siyasal bir adı vardı: onlar 'proleter'di. o günden beri bu adı kaybettiler; artık yalnızca 'nesnel', yani kimliksel bir ada sahipler. başka adı olmayan öteki, artık salt bir nefret ve ret nesnesi haline gelir."