• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.10)
sofie'nin dünyası - jostein gaarder
"benzer insanların", yüzeysel bilgilerin geçerli olduğu çağımızda, "3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır" diyen goethe'nin günübirlik insanlarından olmama yolunda ciddi bir adım.15. yaşgününü kutlamaya hazırlanan sofi, bir gün posta kutusunda "kimsin" yazılı bir not bulur. bu sorudan hareketle, bütün bir felsefe tarihinde sorulmuş soruları ve cevapları, sürükleyici bir roman kurgusu içinde anlatan jostein gaarder, umberto eco'nun "gülün adı"nda ortaçağ teolojisini romanlaştırma gücünü bu kitabında felsefede gösteriyor. gaarder (1952) özellikle gençliğe yönelik kitaplarıyla tanınan norveçli bir felsefe öğretmeni. "sofi'nin dünyası" yayınlandığı 1991 yılından bu yana aralarında korece, rusça, japonca, arapça gibi diller de olmak üzere kırka yakın dile çevrilmiş ve yayınlandığı her ülkede en çok satan kitap olma başarısını elde etmiştir. (kitap bilgileri idefix'ten alınmıştır.)


  1. ben hayatım boyunca bazı şeyleri acaba nasıl yapmışlar, nasıl çalışabilir, nasıl düşünmüşler... gibi bir çok soruyla merak ettim. bu merak ettiklerimden biri de yazarlık.adam bunu nasıl yazmış amk ! ne düşünmüş, nasıl kurgulamış. vay arkadaş. ben şok.

    saçma gelebilir ancak ösym yerleştirme sistemini de hala anlamış değilim..
  2. tam bir felsefeye giriş kitabıdır.
  3. lise zamanları okumuş olduğum kitap.bana felsefeyi sevdiren çoğu seyi sorgulatan guzel kitap yazara saygilar
  4. yıllar önce okumuş olduğum ve hala etkisini zaman zaman hissettiren kitaptı, hayat boyu sürecek tartışmalar yaratır benliğinizde 'kimsin sen?'
  5. felsefeyi sevdiren bir sonraki nesillere de sevdirecek kitaptır. ayrıca sofie ile ilgili olan bölümler çok iyi sindirilmiş dönemler arasındaki geçişi başarılı yapmıştır
  6. yıllar önce okuduğum ve yakın zamanda tekrar okumak istediğim felsefe tarihi kitabı. jostein gaarder'a felsefe tarihi gibi ağır bir konusu olan kitabı bana sevdirdiği için burdan teşekkürlerimi sunup daha önce felsefeyle uğraşmamış herkese tavsiye etmek istiyorum.
  7. belki bilmeyenler olabilir... sophie'nin kelime anlamı ''bilgi''dir.
    philo'nun kelime anlamı da ''sevgi''

    (bkz: philosophy)

    lisedeyken filmini izlemiştim ve çok hoşuma gitmişti. gençlere felsefeyi aşılamak için yararlı olabilir.
  8. 15 yaşındaki bir kızın gözünden felsefe öğrenilmeye çalışılır. bu yüzden felsefe tarihinin sıkıcı olmaması için konular öyküleştirilip anlatılmıştır. kitabın tamamını okumaktansa felsefi görüşlerin aktarıldığı yerlere bakılması taraftarıyım.
  9. yarisina geldigimde, kafayi siyirir gibi hissettigimden dolayi okumayi biraktigim muhteşem eser.

    açtım esra erol, survivor falan izledim biraz, kafa tekrar yerine geldi (mübalağa degil, samimiyetle söylüyorum bunu)

    cehalet ne güzel, kafa pırıl pırıl, sorgulama switchi kapalı, hayat cok guzel.
  10. felsefenin temelini güzelce oluşturan, kullandığı biçim ve kurgusu da gayet iyi olan kitaptır. buna rağmen çevremde yarıda bırakan çok oldu; eh ne yapalım, felsefe halkımızın pek uğraştığı bir şey değil.