• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.60)
sofra sırları - ümit ünal
neslihan hayatını kocasına ve evine adamıştır. istanbul'da doğup büyüdüğü halde, kocasının işi yüzünden hayatını anadolu kasabalarında geçirmiştir. yıllardır çok sakin, hiçbir olağanüstü olay olmayan uzak taşra şehrinde yaşamaktadırlar.neslihan utangaç, sevimli bir kadındır. günü akşama ne pişireceğini düşünerek geçer. çok da iyi bir aşçıdır. kocası aile dostları, neslihan'ın yemeklerine çok düşkündür.
neslihan'in çevresindekilerin esrarengiz ölümü tüm gözleri ona çevirir.


  1. ümit ünal bu filmine bir tür etiketi yapıştırmayı reddediyor. izlemeyenlere fikir verebilmesi için filme kara komedi diyebiliriz. yakınsadığı türü nedeni ile bile başlı başına övgüyü hak eden bir film sofra sırları. yerli komedi filmlerinin düzeyi malumken kara komedi yapmaya soyunmak, üzerine bir de öyküyü bir kadının kendi içindeki değişimi (özgürleşme mi desek?) üzerine kurgulamak, filmin mihenk taşlarını yemek tarifleri ile döşemek...ortaya filmin adına yakışır, gayet leziz bir iş çıkmış.

    ümit ünal filmlerini seviyorsanız, yönetmenin tarzını sonuna dek yansıtan bir film, pişman olmazsınız. yer yer absürd bir havaya bürünen film gerçek - hayal dengesini gayet iyi kurarak iyi bir yönetmenin elinde, demet evgar'ın zaman zaman tek kişilik tiyatro oyunu seyrediyor etkisi yaratan muhteşem performansı ile daha da yukarı taşınıyor. yerli filmler için yeni bir kulvar açmış.
    mesut
  2. pazartesi günü film festivali dolayısıyla taksim'e izlemeye gideceğim filmdir. demet evgar'ın performansını görmek için sabırsızlanıyorum.
  3. Oyunculuklardan, sahne geçişlerine, müziklere kadar epeyce teatral ümit ünal filmi. sanki film aslında başka bir şekilde yazılmış da sonradan epeyce değiştirilmiş hissi verdi bana, bir de 2000'lerde değil de saki 90'larda geçiyor gibi ama aslında o da öyle değil sanırım. fena bir film değil, ama izlediğim en iyi ümit ünal filmi de değil.

    hoş esprilerle, gerçekçi tespitlerle süslenmiş. aslında çıkış noktası da epey gerçekçi; kadınlık halleri, koca zulmü, kentten kasabaya zorunlu göç... ama filmlerde mantık akışının sekteye uğramasından hoşlanmayanların nefret edeceği cinsten de bir film öte yandan.

    ümit ünal reklam filmi çekse izlemekte fayda var diye düşünenlerdenim, ee sofra sırları'nı da gözden kaçırmamak gerekir tabii. trailer
  4. didaktik polisiyelerden sıkılanlar için "polisiye gibi, değil gibi" denilebilecek bir yapım.

    ümit ünal, edebî üslubunu beğendiğim bir yazar. aynı zamanda, boş filmi yok. sofra sırları da seyir keyfi yüksek, diyaloglarıyla hem gülümseten hem de düşündüren bir film.
    yazar