1. son günlerde popüler olan bir iş dalı.şu an türkiyede çok fazla bir gelişime sahip olmamakla beraber geleceğe yeşil ışık yakan bir tarım sektörü.organik tarımın devleri olan abd ve özellikle israilde 40 yıldır kullanılan bir gübredir.türkiyede şu an organik tarım bilinci ya yeni yeni yeşermektedir ya da uzun bir süreden sonra organik tarımın gerekliliği anlaşılacaktır.çiftçiler hala toprağı zehirlemekte ve toprak için inanılmaz ölçüde yararı olan azot ve karbon sağlayıcı haşeratları kimyasal gübreyle yok etmektedir.yurtdışında bu iş kolu vermicompost olarak bilinir.çoğu ülke organik tarımın ülkede yaygınlaşması amacıyla teşvik kredileri ve ortam desteği sağlamaktadır.
    ama geçtiğimiz ay bu işin fizibilitesini yaptım ne kadar masrafım olur ne kadar verim sağlarım bunların hepsini hesapladım aileme ait şehrin merkezine yakın bir bahçede bu sistemi kurup işletmeyi düşündüm ama bir de ne duyalım tarım gıda ve hayvancılık bakanlığından "siz bu işi boş verin devlet buna destek vermez bilakis izinleri almanız çok zor iş hem bizim bakanlığımızdan hem de çevre bakanlığından" arkadaşını aradı ve sordu"nası bi iş ya bu solucan gübresi(ilk defa duymuş ve bu adam tarım ve hayvancılık bakanlığının müdürü ayrıyaten belirtmek gerekir) arkadaşı sadece alınacak izinler için bir fatura çıkarttı 30000 tl dedi bize.biz de kahve gibi arkamızı dönüp geldik.
  2. solucanların atığına verilen genel isim.

    genel olarak pek birşey yapmıyorsunuz. solucanları doğal ortamına bıraktığınız da işin büyük kısmını solucanlar yapıyor. solucan atığın da toprağı besleyen maddeler vardır. neredeyse ölü bir toprağı bile canlandırabilir.

    eğer evde çiçekleriniz varsa ormanlık alanda bulduğunuz solucanla da yapabilirsiniz