• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
sommaren med monika - ingmar bergman
henüz reşit olmamış, ergenlik döneminin en çılgın günlerini yaşayan monika, alkolik babasıyla sürekli kavga halinde olan annesine ve gürültü yapan küçük kardeşlerine katlanırken, ilk fırsatta evden kaçmayı düşünmektedir. kendisinden bir kaç yaş büyük harry ile tanışması, monika için 'hayatının fırsatı' olacaktır. kısa sürede birbirlerine aşık olan iki genç, kendilerini tutan ne varsa arkalarında bırakmaya ve tekneyle pusulasız bir seyahate çıkmaya karar verir.


  1. 1953 yapımı yine bir bergman şaheseri.
    (bkz: dördüncü duvar) ın kırılmasının ilk örneği olmasından dolayı sinema tarihi açısından çok önemli bir filmdir. bu filmden sonra bu işlem, öncelikle fransız yeni dalga akımında sonrasında birçok filmde de kullanılmaya başlanmıştır.
    böylelikle seyirci filmin içine yoğun bir şekilde çekilmiştir.
    bunun dışında karakterler, olaylar, hayatın acımasızlığı, gençliğin saflığı öyle bir incelikle, ustalıkla ve şık işlenmişki...
  2. klasik bir ^:femme fatale ^ karakter olan monika'nın erkeklerle ve aşkla olan ilişkisini konu alan bergman filmi.

    film benim açımdan ne yazık ki "kadın" figürünü aşağılayıcı bir tavır içindedir. bergman her ne kadar bir sinema ekolü olsa da bu filmde cinsiyetçi bir tavır sergilediğini düşünüyorum. film, yapıldığı dönemde belki de bu anlamda pek eleştirilmemişti ancak bergman filmi bugün çekmiş olsa muhtemelen izleyicide daha farklı bir etki bırakacaktı. ki "persona" gibi bir başyapıta da imza atmış olan bergman için bence bu film "kadına olan bakış açısı" yüzünden eksik kalmıştır. ancak sinema tarihi açısından son derece önemli bir yere sahip olan ve ^:dördüncü duvar^' kırmasıyla da bir ilk özelliği taşıyan bu film için kötü ya da başarısız demek elbette ki haddime değildir. filmin ana fikrini sevmemekle birlikte elbette ki benim açımdan da saygıyı hakeden bir bergman yapıtıdır.