• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
son sefarad - beyazıt akman
1492.
endülüs medeniyeti katlediliyor.
tüm dünya seyirci kalıyor.
bir osmanlı sultanı hariç..
endülüs'teki osmanlı ajanı kara davud, karısı elif'in hasretiyle yanıp, kendi topraklarına dönmeyi beklerken hayatının en zorlu göreviyle karşı karşıya kalır...
granada islam imparatorluğu'nun çökmesiyle birlikte katolik avrupa'nın önündeki tek engel artık sefaradlar, yani endülüs yahudileri'dir.
engizisyon her gün binlerce kitap yakmakta ve tarihin en büyük barbarlık suçunu işlemek üzeredir. inancını saklamak zorunda kalan yüz binlerce yahudiden biri olan david marrano, endülüs'ün eski kültürünü devam ettirmeye çalışırak gizlice ibranice ve arapça kitaplar çoğaltır. ne var ki, engizisyon, david'in ve aşkı esther'in de izini bulmuştur.
ispanyol denizci kristof kolombus ise kütüphane yağmalarından ele geçirdiği haritalar ve zindanlara atılan müslüman ve yahudilerden kurduğu mürettebatla dünya tarihini değiştirecek bir keşfin eşiğindedir.
kara davud ispanya'daki tüm bu gelişmeleri yıllarca payitahta rapor etmiştir. sultan bayezid, böylelikle tarihin en büyük kurtarma operasyonlarından birini başlatacaktır. ancak akdeniz'deki haçlı korsanları ve ispanya'daki katolik şövalyeler bu görevi imkânsız hale getirecektir...
davud'un sır dolu geçmişi, kitap avcısı santiago'nun iç çatışması ve hattat genç bayezid'in kendi nefsi ile olan savaşı romanın ana izleklerini oluştururken türk denizcileri kemal ve burak reisler ile genç piri reis de bu epiğin diğer renkli karakterleri.
beyazıt akman'ın fatih'i anlatan ilk romanı dünyanın ilk günü büyük beğeni toplamış, tarihi yapımlara ilham kaynağı olmuştu. amerika'da dünya edebiyatı alanında öğretim üyesi olan genç yazarın ikinci romanı son sefarad hem endülüs'e yakılan bir ağıt, hem de 21. yüzyılda bile eksikliği hissedilen bir insanlık dersi sunuyor.
ezberleri yeniden bozmaya ve atlas okyanusu'ndan akdeniz'e uzanan film tadında soluk soluğa bir maceraya daha hazır olun.

Bu başlığa bugün yorum yapılmamış.