• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
Yazar shakespeare
soneler - shakespeare
shakespeare'in soneleri 154 sone'den oluşmakta; zaman, aşk, güzellik ve fanilik gibi temalara değinmektedir. ilk 17 sone, güzelliğinin gelecek nesillere aktarılması için genç bir adama evlenme ve çocuk sahibi olma çağrısını içermektedir. diğer soneler de genç bir adama duyulan aşktan, bu kişinin şairin düşmanı olan bir şaire gönlünü verdiğinden, zamanın geçiciliğinden, ölümden ve yalnızlıktan söz eder. son iki sone de küçük aşk tanrısı kupid'den söz eder. shakespeare soneler'inde üç karakterden söz eder: güzel genç, düşman şair ve kara/ esmer kadın. ilk 126 sone, güzel genç'e yazılmıştır. kimi yorumcular aralarında bir ilişki olduğunu, kimi yorumcular da bunun platonik bir aşk olduğunu söyler. soneler'in birçoğunda bir kadının varlığından bahsedilse de sone 20, âşığın kesinlikle bir erkek olduğunu belirtir ve devamında anlaşılmaktadır ki bu erkek esmer kadın tarafından büyülenmiştir. shakespeare, soneler'inde cesur bir şekilde hemcinsine duyduğu aşktan, cinsellikten söz etmektedir. toplum baskısına ve politik konulara da yer veren shakespeare, çoğu eserinin yazım düzeniyle bir kısa bir uzun hece ölçüsüyle şiirlerini üç dörtlük ve bir beyitten oluşturur. (tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. öncelikle iş bankası kültür yayınları 9. basımı okudum.

    ilk 126 sonenin sarışın güzel bir gence yazıldığı kitap önsözünde belirtilmiş. tarih boyunca bu sarışın gencin ekseriyetle shakespeare'in soylu bir hemcinsi olduğu üzerinde durulmuş. fakat kimliği ya da varlığı hiçbir zaman bulunamamış.

    bu noktada bu soneler rahatlıkla bir kadına da atfedilebilir mahiyette. ki bu da aşk 'ın cinsiyetsizliğine, cinsiyetsiz aşk 'a işaret eder. bu oldukça ilginçtir.

    kaldı ki sone 20'nin ilk cümlesi "yaradan, kadın yüzü çizmiş sana eliyle" cümlesidir. güzelliğine onlarca sone yazılmış kişinin yüzünün bir kadına benzediğini düşünmek shakespeare'in kararsızlık, tutarsızlık ya da buna benzer bir durum içinde olduğunu düşündürür bana. fakat aynı sonenin son satırlarında aşık olunan kimsenin bir erkek olduğu kesinlikle vurgulanmıştır.

    öte yandan eser edebiyat anlamında bir başyapıttır. bu şüphe götürmez bir gerçek. pek çok güzel, anlamlı, söz sanatı barındıran cümleler geçer bütün sonelerde.

    sone 18
    sone 23
    sone 49
    sone 71
    sone 98

    benim beğendiğim sonelerdir.

    ayırmak pek doğru değil evet ama;

    sone 18'de geçen "her güzel, güzellikten er geç yoksun kalacak"
    sone 43'de geçen "seni görmezsem olur her günüm gece;/parlak gündüzdür gecem düş seni gösterince."
    sone 57'de geçen "öyle körkütük sadık bir köledir ki sevda,/seni kötü göremez bin kötülük yapsan da"
    sone 58'de geçen "beklemek cehennemdir, ama beklerim seni"
    sone 61'de geçen "benden uzaksın, sana başkaları çok yakın"
    sone 78'de geçen "beni kara cahilden bilgeye yükseltensin"
    sone 97'de geçen "yaz ve yazın lezzeti sana bağlıdır ancak,/sen uzakta kalınca kuşler sesini keser"

    cümleleri sonelerden ayrıca beğendiğim kimi cümlelerdir.

    düzeltme: kitap başlığını ben açmadım. dolayısıyla görseli ve kitap bilgisini de ben eklemedim.