1. asıl olan düşünmektir. düşünmek sorgusuz gerçekleştirilemez. ulaşılacak bir cevap söz konusu değilse veya sorgulayıcı'ya pragmatik bir dönüş sağlamıyorsa sorgulamanın da bir anlamı kalmaz.

    büyük bir fırtınadır. alır götürür, buradaki esas, götürüldüğünüz yere nereden geldiğinizdir. nereden geldiğinizi saptayabilirseniz, sorgunuzun temeli daha sağlam olur. eğer saptayamazsanız çabuk savrulursunuz.

    bir kez sorgulamaya başlamışsanız artık geri dönüşü yoktur. ancak kendinizi kandırırsınız. sizi içine çeker. düşmanı çoktur. neredeyse tüm sistemler sorgulayıcı'ya düşmandır.

    bu yüzdendir ki propagandaları sorgulayıcı nesiller yetiştirmek olan sistemlerin pratikleri ''aptallar'' sürüsü yetiştirmektir.
  2. ülkem insanının işine geldiğinde yapmadığı eylem.
  3. öğrenmesi kolay, ustalaşması zor bir eylem.
  4. insanın doğasında, insanın doğasının başlangıcından itibaren var olan doğal güdüdür.
  5. insana has değildir. bir sokak köpeğide en az bizim kadar sorgulama yeteneğine sahip. acaba o insanın yanına gitsemmi , acaba şu yoldan gitsem yemek varmıdır vs, içgüdüsel çoğu canlının sahip olduğu yeti. ha bu yetiyle neler yapılıyor o değişir
  6. milletimize hızlandırılmış kursla kazandırılması gereken özellik
  7. sonrasında gelen farkındalık evresine ulaşılırsa ufkunuzun genişlemesiyle sonuçlanması kuvvetle muhtemel olay.
  8. kolay kabullenen, çabuk evet diyebilen, birilerini kırmaktan çekinen, sonrasını düşünen, çoğunlukla da 'neyse' benlikli insanların yapmaktan çekindiği ilk sırada ki eylemdir 'sorgulamak'
    muro
  9. sosyal medyada troll amaçlı paylaşımlara veya yalan olduğu birazcık düşünmeyle anlaşılabilecek haberlere inanan kişilere zorla öğretilmesi gereken yetenek.