1. sosyal hizmet, bir ülke için en temel meslek alanlarından biridir.
    türkiye'de alması gereken önemi bir türlü almamakla birlikte, bu nedenle sosyal sorunların çözümü noktasında eksikliğimizin gittikçe artmasına, dolayısıyla gelişmemizin önünde büyük bir engel olarak durmaktadır.
    sosyal hizmet alanı, özetle mikro ve makro bakımdan sosyal sorunların (*:yaşlılık) (*:cinsel istismar)(*:engellilik)(*:madde bağımlığı)(*:yoksulluk)(*:göçmenlik) çözümü konusunda uzmanlık eğitimi alarak, çözülmesini sağlayan bir alandır.

    gelişmiş ülkelerde genelde toplumun iyileşmesi noktasında bir numaralı yerde bulunan sosyal hizmet mesleğini, türkiye'de ilahıyat mezunları dahi sağlayabiliyor. dolayısıyla müracaatçıların sözde manevi desteği alması sağlanırken, diğer sorunlarına çözüm aranmıyor.
    umarız ki, işin ehli insanlar bu mesleği ele alır, asdep uygulaması gibi mesleğine atanamayan insanların atanmasını sağlayan bir meslek olmaktan çıkar.
  2. emre kongar öncülüğünde ilk olarak hacettepe üniversitesinde kurulan bölümdür. son yıllarda plansız bir şekilde arttırılan kontejanlar yüzünden günümüzde kadro sıkıntısı boy göstermeye başlamıştır. bu kafayla gidilirse önümüzdeki günlerde ülkemizin ölmüş yeni bir meslek alanı olmaktan kurtulamayacaktır.

    bu bölümden mezun olan kişiler "sosyal hizmet uzmanı" unvanını almaktadırlar. benim de çok yakın zamanda almış olduğum unvandır. son zamanlarda bu bölümden mezun olan kişilere "sosyal çalışmacı" da denmeye başlanmıştır. bu sıfat bana daha sempatik ve kullanışlı gelse de devletin yaptığı sosyal çalışmacı tanımı yüzünden kullanmaktan imtina ediyorum. zira yapılan tanımda sosyal çalışmacı sıfatına alakasız bölümlerden mezun olmuş insanlar sokulmuştur. bunlar sosyologlar,psikologlar, sosyal bilgiler öğretmenleri, hatta "din görevlileri" dir.
    zepur