1. 2550 mt. yüksekliğe sahip, hala aktif olan bir yanardağ st.helens. tabi bu 1980 sonrası... öncesine gidersek şayet yükseltisinin 2900'lere kadar olduğunu görmek mümkün. peki ne oldu da, arada bu kadar çok fark var? bilenler olabilir ya da bizzat o günlere tanıklık etmiş birileri de olabilir; 1980 yılının 18 mayıs' ında helens müthiş bir patlama yaşadı. sıradan lav püskürtmelerinin çook ötesinde bir patlama. adeta haykırdı; abd'nin washington eyaleti'nin güneyinde yer alan dağ..

    patlama dehşetini bilim adamları şu şekilde açıklıyor; "hiroşima' ya atılan atom bombasının tam 1600 katı büyüklükte bir patlama". ortaya çıkan göçüğün, sel ve akıntının, öncesi ve sonrası depremlerin... sebebi işte buydu.

    helens' in içlerinden gelen bu basınçlı magmanın ve oluşturduğu gazların bir yol bularak çıkamaması, göçük şeklinde bir patlamaya sebep olmuştur. o sıralarda depremlerle meydana gelen hareketliliği ve gaz salınımlarını kontrol etmekle görevli kişilerin de aralarında bulunduğu 57 kişi; büyük patlama sonrasını hayatını kaybeder. helens' in çevresindeki yapılanmaların nispeten az olması, can ve mal kaybının daha az olmasına sebep vermiş ancak; sonraki kalıntılar, etraftaki doğa ve canlılığın kaybolmasına büyük ölçüde etki etmiştir.

    bildiğim kadarıyla , o tarihten bir kaç ay sonra tekrar patlamış aynı etkilerde olmasa da . günümüzde hala sessizliğini koruyan aktif bir yanardağdır.
  2. sanırım nat geo da felaket anları belgeselinde bu patlamayı işlemişlerdi. sadece tek bir bilim adamının fark ettiği ama kimseyi ikna edemediği bir patlama şekli. maalesef bu bilim adamı da patlamada hayatını kaybediyordu.