• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.90)
stalker - andrei tarkovsky
uzak bir gelecekte, bambaşka bir yaşam düzeni içerisinde, ismi olmayan bir ülkedeyiz. dünyaya düşen dev göktaşı yaşamı yerle bir ederken zone adında esrarengiz, yeni bir bölge oluşmuştur. bu bölgeden içeriye girebilen insanların tutkularının gerçekleşeceğine dair söylentiler vardır. içeride yaşayan 'güç' insan zihni tarafından hayal edilmesi mümkün olmayacak güçteki bir varlıktır. askerler tarafından korunan zone bölgesine sadece gerekli olgunluğa erişmiş cesur stalker'lar girebilmekte, bölgeye giren insanlara eşlik etmektedirler. kahramanımız stalker, ailesinin tüm itirazlarına rağmen bölgeye girmek isteyen bir bilimadamına ve bir yazara eşlik etmeye karar verir...


  1. youreads film grubunun 1. haftasının filmi seçilmesi izlememe vesile oldu. öncelikle filmin konusu drama ve bilim kurgu olarak geçse de bilim kurguyla pek ilgisi yok, zaten daha önce de bahsedildiği üzere yönetmenin amacı bilim kurgu bağını koparmakmış.

    film ağır ağır başlıyor ve bir çok sahnesinde ağır ağır ilerliyor, bu nedenle bence psikolojik gerilim çok daha uygun düşüyor film sınıflandırması açısından. (1. spoiler)

    film çok karmaşık değil, 47 yıl önce yapılması nedeniyle bazı basitlikler de içeriyor olabilir ancak içerisinde geçen birçok diyalog güzel bir film izlediğiniz hissi uyandırıyor. (2. spoiler)

    filmde çözülemeyen, nedeni, kaynağı ve sonucu bilinmeyen birçok nokta filmi izledikten sonra sizi düşünmeye sevk edebilir. (3. spoiler)

    filmi izlediğimde belki siyah beyaz sahneler, belki çözemediğim hikayeler, belki bilim kurgu beklerken, bir nevi gerilim filmiyle karşılaşmam gibi nedenlerle bir şaheser izlediğimi düşünmesem de boşa geçirilmiş bir zaman olarak da değerlendirmiyorum. filmin imdb puanı 8.2 ve bence bu puanı hakediyor...

    1. !---- spoiler ----!

    filmin 3 karakterinden birisi iz sürücü, yazar ve profesör olan diğer ikisi ise içine battıkları dünyadan iz sürücü peşine düşerek kurtulmaya çalışıyor, iz sürücü ise kendi kötü hayatındaki düşüncelerinden kurtulmak için adeta kendisinden daha kötü durumda olan insanlara yardım etme peşinde.

    !---- spoiler ----!

    2. !---- spoiler ----!

    zayıflık harika bir şeydir. ve güç hiçbir şey değildir. bir insan yeni doğduğunda, zayıf ve esnektir. öldüğü zamansa, kaskatı ve duygusuzdur. bir ağaç büyürken, körpe ve yumuşaktır. ama kuru ve sert hale geldiğinde, ölüp gider. sertlik ve güç, ölümün arkadaşlarıdır. esneklik ve zayıflık, varoluşun tazeliğinin ifadeleridir. kendini sertleştiren hiçbir şey kazanmayı başaramaz.

    !---- spoiler ----!


    3. !---- spoiler ----!

    iz sürücünün kızının sahip olduğu doğa üstü güçlerin kaynağı "bölge" midir, öyleyse iz sürücü de olağanüstü güçlere mi sahip?
    köpek nereden çıktı, gizemi ve anlamı nedir?

    !---- spoiler ----!
  2. dinsiz ve tanrı inancı olmayan biri olarak, inançlı insanlara gönül rahatlığıyla inandıkları şeylerin ne kadar saçma ve anlamsız olduğunu söylemenin ne denli yaralayıcı olabileceğini stalker ve andrei tarkovsky üzerine yapılan yorumları okuduğumda anladım.

    benim için bir sanat eserinden daha fazlası, bu anlamsız yaşamla ilgili söylenebilmiş anlamlı sözler içinde en anlamlılarından olan stalker; kimilerine saçma, abartılmış veya sıradan gelebiliyormuş. okudukça şoka girdim, tansiyonum yükseldi.

    benim için bir yönetmenden veya yazardan çok daha fazlası, bu anlamsız yaşamla ilgili söylenebilmiş anlamlı sözlerin en anlamlılarını söyleyen tanrısal tarkovsky; kimilerince "bu muymuş tarkovsky?" diye yorumlanabiliyormuş. gözlerime mil çekilseydi de görmeseydim o yorumları.

    söylemem gerekir ki verdiğim bu ölçüsüz tepkiler, bu anlamsız yaşamda hiçbir dokunulmazım, hiçbir tabum; totemleştirdiğim hiçbir nesne, ideal veya kavram kalmadığını düşünürken kendi küçük yaşantı alanımda başkalarının habersizce çiğnediği tabular yarattığımı ve toplumun diğer üyelerinden hiçbir farkım olmadığını fark etmemi sağladı. benim için zerkalo, bugün, bir kez daha kırıldı.

    şunu bir dinleyin

    işte yaz geçip gitti.
    hiçbir iz bırakmadan.
    güneş hala ısıtıyor.
    ama artık yetmiyor.

    avucumun içine yerleşen
    yumuşacık beş parmak gibi
    her şey gerçek olabilir.
    ama artık yetmiyor.

    geriye güzellikler kaldı.
    kötülük zayıfladı.
    dünya şenlikle aydınlandı.
    ama artık yetmiyor.

    hayat her zaman katmanlı.
    endişeli, ve eğlenceli.
    ve ben gerçekten şanslıydım.
    ama artık yetmiyor.

    yapraklar daha sararmadı.
    dallar fırtınayla kırılmadı.
    gün, cam gibi, her şeyi yıkadı.
    ama artık yetmiyor

    arseni tarkovsky (andrei'nin babası)
  3. 'of, tanrım! izin ver çocuklar gibi çaresiz olsunlar. çünkü güçsüzlük muhteşem bir şeydir ve güç hiçbir şey. insan doğduğunda güçsüz ve uysaldır. öldüğünde ise katı ve duyarsızdır. bir ağaç büyürken hassas ve esnektir ama kuruduğunda ve sertleştiğinde ölür. sertlik ve güç, ölümün refakatçisidirler. uysallık ve güçsüzlük, varlığın ve canlılığının dışa vurumlarıdır. çünkü katılaşan hiçbir zaman kazanmaz.'
  4. bir tarkovsky gelmiş, bir ikincisi gelmemiş. bunu yazar’ın meşhur kum tepeli odada attığı tiratı dinlerken anladım.

    bir de nostalgia filminde domenico’nun marcus aurelius heykeli üzerinde attığı tirat var. o tiratı hatırlayınca da başka bir tarkovsky gelmeyecek, bunu anladım.
  5. İlk izlediğim tarkovsky filmi Solaris çok sıkıcı idi Stalkerda da aynı duyguyu beklerken gayet akıcı geçti sebebi belki de tarkovskynin kuruntusu
    Şu incelemenin okunmasını tavsiye ederim