1. "standart" kavramına bir standart belirlemeye çalışmakla başlanması gereken çabadır. ne var ki yaşadığımız toplumlar, büyüdüğümüz ortam, gittiğimiz okullar, gördüklerimiz, okuduklarımız, öğrendiklerimiz, olaylara bakış açımız gibi her koşulu aynı kabul etsek bile hormonal farklılıklar bile "birey" kavramında sabit bir standartın oluşmasını engeller. bu yüzden beyhude bir çabadır. farklılıkları kabul edip bunlara karşı hoşgörülü olmayı öğrenmek ve tek standartı herkesin farklı olduğu bu yüzden toplumsal veya evrensel bir ahlak, doğru ve gerçek algısının oluşamayacağı doğrultusunda belirlemek huzur açısından daha elzemdir.

    daha az düşünmek ve daha hızlı sonuca gitmek yargılamaları ve yargısız infazları doğurur. standartı yakalama çabası ve daha az düşünerek acil sonuca odaklı eyleme geçme, tarih boyunca etnosentrizm, ırkçılık, faşizm, mahalle baskısı gibi kavramları ortaya çıkartmıştır.

    (bkz: herkes unutur, tarih unutmaz.)
  2. daha az düşünmek ve daha hızlı sonuca gitmek, daha az insan ve daha çok huzur için olması gerekendir.
    birey olarak sahip olduğumuz tüm şifreli işlemlere tabi şeylerin şifrelerinin aynı olması gibi düşünülebilir.yaş ilerledikçe hayat telaşı ile çok kasmamak istiyor insan. bu minvalde her alanda bir şeyler kesin olsun istiyor.
    çocuklarının evlenip yuva kurmasını isteyen ebeveynler misali.
  3. standartlarla ilgili şeyler genellikle -273 santigrat derecede mümkün oluyor diye biliyorum. o yüzden tarkan'ın da dediği gibi başkası olma, kendin ol.
  4. mete avunduk'un "allah standarttan ayırmasın" temennisinden kaynaklıdır.
  5. öncelikle standart nedir sorusunu akla getirir. standart kavramı, biraz yaşamdaki deneyimlerle şekillenen bi kavram. hayatı sürekli iniş çıkışlarla dolu olan, bir günü diğerini tutmayan bi insanın standardı odur. ya da her günü tekdüze geçen, sabah 9 akşam 5 aynı işi yapıp akşam eve gidip televizyon izleyen farklı hiçbir şey yapmayan insanın da standardı budur.

    yani kime göre neye göre sorusu klişe oluyor fakat kesinlikle uyuyor. standart olma durumu değişiklik gösterir kişiden kişiye. bu yüzden bir birey standardı yakalamaya çalışıyorsa aslında bir başkasının standardını hayatına entegre etmeye çalışıyor ya da kendi kafası içinde kurduğu standart dünyasını gerçek dünyaya uyarlamaya çalışıyordur.

    standardı yakalama çabası yoktur. standardın içinde olup farkında olmama durumu vardır.

    *yazım hatası yapmışım düzelttim.