• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
stanley & iris - martin ritt
new england’ın küçük bir kasabasında yaşayan iris ve stanley aynı pastanede çalıştıkları halde birbirlerini tanımamaktadırlar. bir gün iris’in cüzdanı çalınır, stanley ona yardım eder ve arkadaşlıkları başlar. iris, stanley’nin okuma yazma bilmediğini öğrendiğinde istemeden işten atılmasına sebep olur. stanley, bu konuda iris’in kendisine yardımcı olmasını ister. film bir yandan iris ve stanley arasındaki ilişkiyi anlatırken arka planda amerikan işçi sınıfı tarihinden kesitler verir.


  1. sakin bir aşk hikayesi anlatırken, fonda amerikan işçi sınıfının durumundan kısa kesitler veren, defalarca izlenebilecek bir film.
    diyalogları çok güçlüdür. bu diyalogları dile getiren oyuncuların jane fonda ve robert de niro olması, filmin inandırıcılığına katkı yapar. filmi izlerken bu çiftin varlığına, bir yerlerde yaşadığına inanırsınız. stanley, okuma yazma bilmiyor olmanın yarattığı sorunları anlatırken, babası ile konuşurken ve yavaş yavaş iris'in ailesinin bir parçası olurken "her aileye lazım biri" der, iris'in ölen eşine birlikte ağlar, kızının sorunlarıyla dertlenir, fabrikadaki monoton iş ilişkilerinin sizinki ile ne kadar benzeştiğini düşünürsünüz.
    her ne kadar senarist, işçi olmanın alternatifini girişimci olmak şeklinde gösterse de bu filmin büyüsünü bozmaz.
    kısacası tekrar tekrar keyifle izlenesi bir filmdir. ancak aksiyonseverlere ya da robert de niro'yu katil vb rollerde izlemekte ısrarcı olanlara göre değildir.
    orsed