• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (6.52)
star wars episode vii - the force awakens - j.j. abrams
serinin altıncı filmi olan star wars vi'da luke skywalker ve arkadaşlarının han solo'yu kurtarmak için tatooine'e yaptıkları yolculuğu ve mücadeleyi izlemiştik. bu bölümde oğul luke skywalker babası darth vader ile karşı karşıya gelmişti. seyirci olarak hikayenin bittiğine inanmıştık. ama star wars/yıldız savaşları efsanesi herkesi şaşırtacak biçimde geri dönüyor. bu yeni bölümde, harrison ford'un han solo'yu canlandırması hariç, seyirciyi neler beklediği ise başlı başına bir muamma! yönetmen koltuğu ise yakın dönem bilimkurgu-aksiyon sinemasının yükselen ismi j.j. abrams'a emanet.


  1. sith lordunun çömez bir stormtrooper ile savaşması ve öldürememesi. kardeş senin bir el hareketin ile adam nefes alamaz, sen ışın kılından çıkan ışını havada donduransın, niye böyle acemice sahneler koyuyorsunuz filme, hele rey kardeşimizin bir anda aydınlanma yaşayarak babası luke skywalker ın usta yoda dan ancak uzun zaman eğitim aldıktan sonra öğrendiği şeyleri kendi kendine 2 dakikada çözmesine ne demeli, disney işin kolayına kaçmış gibi , bunlar hep popüler kültür işte.
  2. efsane serinin 7. halkası. serinin büyük hayranı ve fanboyuyum onu söylemem gerek öncelikle (yoksa çatlarım!!). film hakkında tanım yazmamışım fakat bundan önce yazmak istediğim bir şey var.

    bildiğiniz gibi geçtiğimiz gün blu ray'i çıktı filmin, ben de indirdim izledim tekrar (4. kez. evet tamam kabul ediyorum, sinemada 3 kere izlediğim filmi blu rey olarak çıkması için dört gözle bekledim.) bu izleyişimde korkunç bir montaj hatası keşfettim. :( (izlemeyenler için yine de için spoiler içine alayım.)

    !---- spoiler ----!

    filmin 1:53teki rey'in lightsaber'ı force pull ile çektiği sahneden bahsediyorum. saber'ı eline alıyor (yakın çekim) ve 1-2 saniye sonra uzak çekime geçiyor, işte burada rey yakın çekimde saber'ı tam elinde tuttuğu andaki vücudundaki sallantı uzun çekimde oluyor. :( montajcılar nasıl kaçırır bunu anlamıyorum...

    https://www.youtube.com/watch?v=Or6boL0-MwQ

    !---- spoiler ----!

    (bkz: you can't unsee what you have seen)
  3. ilk film için star wars evrenini başarılı şekilde yansıtıp bırakmışlar. tam bir seri filmiydi. unutanları ve takipçileri tekrar konuya odakladılar. güzel strateji ama bundan sonra konuya daha özgün bakmazlarsa işler beklendiği gibi gitmeyebilir. o zamana göre iyiydi ve insanlar doydu bu olaylara. artık ötesini göstermeliler.
  4. gördüğüm en hayalgücünden uzak, renksiz, zevksiz star wars filmi.

    george lucas bu hareketi ile -yani muhteşem bir şeyi bir grup kendini bilmeze vermekle- kalbimde yara açmıştır; oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi buruldum kaldım filmi izlerken... ki aynı lucas mustafar gezegenindeki kavga/düello sahnesi için gerçek lav görüntüleri kullanmıştır. hatta aynı serinin (3. filmdi) kamera arkasını izlerken lucas'ın ne kadar titiz ve zeki bir adam olduğunu anlıyorsunuz. ama lost'u mahveden bir ekibe bu güzelliği verirseniz tutar böyle mahveder...

    ayrıca biri kylo ren'e darth vader'ın ölürken iyi tarafa geçtiğini söylesin de bu intikam geyiklerini bıraksın...
  5. reklam filmi olmuştur. eski star wars şanını kullanarak koca balon bir film yaratıp reklam kampanyası yarattılar.hatırlıyorum da vizyona girmeden ve girdikten sonra haftalarca bu film konuşuldu ama film çöp denemese de baya overrateddı. meyvesini kapısında kuyruklar oluşturan bim ve çetesi yedi. ben bile gittim yastık kupa defter ne varsa aldım arkadaşlar. bu bir virüs olabilir mi?
  6. güzelim expanded universe'ün içine eden film.

    bunun yerine thrawn üçlemesi senaryo olarak baz alınsa çok daha güzel bir film izleyebilirdik.