1. 1984'te black water adıyla kurulmuş (ara ara metalci abilerinizden, amcalarınızdan duyabilirsiniz halen bu isimlerini), 33 yıldır müzik hayatına devam eden fin power metal grubu.

    diskografi:

    fright night (1989)
    twilight time (1992)
    dreamspace (1994)
    fourth dimension (1995)
    episode (1996)
    visions (1997)
    destiny (1998)
    infinite (2000)
    elements part 1 (2003)
    elements part 2 (2003)
    stratovarius (2005)
    polaris (2009)
    elysium (2011)
    nemesis (2013)
    eternal (2015)

    ürettiği müzik türüne bu kadar sıkı sıkıya bağlı ve hiçbir şekilde türden kopmayan bir serdar ortaç vardır, bir de stratovarius heralde. şaka tabii. işin özü, bu kadar uzun süren bir istikrar abideliği metal müzikte genellikle ya sıklıkla kadro değişiminden geçer ya da tür değişikliğiyle birlikte tempodaki dalgalanmalardan. bu ikisi de yoksa eğer, işte o zaman "bu grup efsane" diyebiliriz demektir. stratovarius benim için tam da bu tarife uyan ender gruplardan biri.

    visions'a gelene kadarki dönemleri biraz inişli çıkışlı ve beklenenden az pırıltılı olsa da, visions sonrası ile eskiyi telafi etmeyi ve hatta tamamen hafızadan silmeyi başardıklarını düşünüyorum. black diamond ortalığı yıkmıştı mesela. yıl olmuş 2015, halen daha "en iyi power metal şarkısı hangisidir?" diye sorsan, azımsanmayacak bir yüzdelik dilim sana black diamond der. destiny, visions'tan sonra ekmek kadayıfı üzerine gelen kaymak olmuştu; kötü şarkı barındırmıyordu. albümü baştan başlayıp sonuna kadar dinleyebiliyordun. keza infinite de öyleydi. elements ise, benim şu ana kadar dinlediğim en iyi power metal albümüdür. 2 bölüm halinde çıkardılar çünkü 18 şarkılık tek bir albüm çıkarmak istemedikleri gibi, eksiltecekleri şarkıları başka bir albüm konseptine yedirmeye yanaşmıyorlardı. 2, 1'e göre daha fazla sevilse de, başyapıtları genel olarak elements'tir bu grubun. alpha & omega ve awaken the giant dinlerken, alt kattaki komşuların küfürleriyle eşlik edebilecekleri bir ruh haline bürünmeniz kaçınılmaz olacaktır.

    kendi adlarını verdikleri albüm ve 2009'daki nemesis oldukça başarılıydı. elements'ın üstüne çıkamayacakları belirgin olsa bile, bu denli bir üreticilik ve geçmiş başarıdan korkmama, 30 yıllık bir grup için az buz bir şey değil. eternal'la ilgili hiçbir bilgim yok, sallamayayım şimdi.

    genç neslin henüz keşfetmek için geç kalmadığı bir gruptur stratovarius. dinleyin, dinletin.