• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.51)
suç ve ceza - fyodor mihailoviç dostoyevski
suç ve ceza, rus edebiyatının en çarpıcı örneklerinden biridir. romanda, sefil ve hastalıklı bir hayat süren raskolnikov adlı gencin işlediği cinayet, cinayet öncesi ve sonrası yaşadığı buhranlar anlatılmaktadır. raskolnikov, geliştirdiği teorilerle cinayetin haklı sebeplerini düşündürmeye zorlar. nefis ruh tahlilleriyle donatılan eser, okuru romana hapsederek, onları da birer hikâye kahramanına çevirir. mantığın gerçekleriyle vicdanın sesi arasında kalacağınız bir başyapıttır bu. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. dostoyevskinin yine bizi bize tanıttığı kitaptır ki zaten bu kadar sevilmesinin sebebi içinde hepimizin var olmasıdır.şu klasik etiketini kaldır geriye bir insan yani koca bir dünya kalır.
  2. dostoyevski'nin hukuk öğrencisine cinayet işlettirdiği romanı. raskolnikov hiçbir boşluk kalmadan işlenmiş bir karakterdir. yapabiliyor olduğu için işler suçu. raskolnikov bunun muhasebesini yaparken dostoyevski özgür irade düşüncesini anlatır okura. raskolnikov napolyon, solon, iskender gibi hükümdarlar tabiri caizse o kıyım için kendilerinde o yetiyi ve iradeyi gördüyse ben de yapabilirim, bu kararı verebilirim diye düşünür. ceza kısmı ise bu karardan sonra başlar. çünkü mizacına uygun davranmamış ve bile bile altından kalkamayacağı bir yükü sırtlanmıştır. bu düşünceyi bir yana bırakırsak nedensiz de bir cinayettir. parayı çaldıktan sonra ne kadar olduğuna bile bakmaz ve kitapta çok sonra öğreniriz paranın ne kadar olduğunu.
    sezgi
  3. okurken size tam olarak gerginliği hissettiren,psikolojik tahlilleri harika bir şekilde anlatan roman. dostoyevski iç sıkıntımızı en iyi şekilde dile getirmiş. bir cinayet olmasa bile hepimiz yaşamımızda o kötü duyguları yaşar ve kurtulmak için elimizden geldiğince uğraşlar bulmaya çalışırız. suç ve ceza kesinlikle etkisini her okunuşunda hissettiren bir kitap.
  4. eger klasik kitap halinden sıkıldıysaniz ntv yayinlarindan cikma cizgi romanini alabilirsiniz ( siz almayin arkadasiniza zorla hediye ettirin daha keyifli okunuyo denedim ise yariyor)
  5. !---- spoiler ----!

    raskolnikov o anda artik hicbir seyi, hicbir zaman, hic kimse ile konusmasinin mumkun olamayacagini anlamisti.

    !---- spoiler ----!

    hangimiz anlamadik ki
  6. çok ama çok abartılan bir eser ya da benim zekam yetmiyor. ikincisi dimi evet kesin
  7. çalışırken alt tarafta radyo tiyatro tarzı şeyler dinliyorum. bence muazzam bir şaheser olan bu eserin, tgrt tarafından yapılmış radyo tiyatrosunu dinledim. tam anlamıyla rezalet olmuş, din olgusu o kadar yoğun işlenmiş, kitabın finali tamamen alakasız bir hale getirilmiş. bildiğin ateist raskolnikov imana gelmiş.
  8. çoğu kişinin ilk okuduğu kitaplar arasında olması tesadüf değildir. muhteşem bir eser. her dönem okunabilecek başyapıt.

    "sonsuz bir karanlığın sonsuz bir denizin ortasında ayakta durabilecek bir kaya parçasının üstünde sonsuza kadar durmaya razıydı, bile bile ölmektense. yaşamak, sadece yaşamak! hayat ne olursa olsun yaşamak."
  9. beni yönlendirdiği bazı sorular ve çıkarımlar şunlardır;

    suç nedir? ceza nedir? suçu kimler hangi yetkiye dayanarak belirler? aynı şekilde cezayı kimler hangi yetkiye dayanarak belirler?

    eğer ben kendimi suçlu görmüyorsam sen bana dünyanın en adil cezasını ver. benim sana nefretimi artırmaktan başka neye yarar?

    ceza almam gerektiğini düşündüysem kendim de teslim olabilirim. kendimi suçlu görsem bile senin bana verdiğin özgürlüğün kısıtlanması cezası gerçekten doğru yaptırım mı?

    ceza dediğimiz şey bir karşılıktan ziyade aslında o kişinin belirli bir süre benzer suçları işlemesine engel olmaktır.