• youreads puanı (9.16)


  1. enfes bir şiirin, ergüder yoldaş'ın nefis bestesi ve nur yoldaş'ın müthiş yorumuyla birlikte müzikle buluşmasıdır. attila ilhan'ın bestelenmiş şiirleri arasında en sevdiğidir. şairinin beğenisini kazanabilmiş olmasını sultan-ı yegâh makamında bestelenmiş olmasına borçludur.

    yasaklarla boğuştuğumuz, siyasal iktidara zıt düşen en ufak söylemlerinde akademisyenlerin, gazetecilerin avukatların tutuklandığı, telefonların dinlendiği, katliamlar ve tecavüzler meşru görülürken, tck'da suç dahi teşkil etmeyen "cumhurbaşkanına hakaret" kapsamında sosyal medya operasyonları düzenlenip ip tespitleri ve ev baskınları yapılan, devlet aygıtının yaşamın her alanına müdahale ettiği ve yaşadıklarımızın başkasının yargısına tutsak olduğu bugünlerde, dönemin koşulları gereği besteye dahil edilmemiş olsa da benim için bu şiirin en manidar bölümü son bendidir. yasakları yasaklayıp karanlıkları aydınlığa kavuşturmak dileğiyle.

    şamdanları donanınca eski zaman sevdalarının
    başlar ay doğarken saltanatı sultan-ı yegâhın
    nemli yumuşaklığı tende denizden gelen âhın
    gizemli kanatları ruhta ölüm karanlığının
    başlar ay doğarken saltanatı sultan-ı yegâhın

    yansıyan yaslı gülüşmelerdir karasevdalı suda
    bülbüller kırılır umutsuzluktan yalnızlık korusunda
    eylem dağılmış gönül tenha çalgılar kış uykusunda
    ölümün tartışılmazlığı nihayet anlaşılsa da
    başlar ay doğarken saltanatı sultan-ı yegâhın

    bir başkasının yaşantısıdır dönüp arkamıza baksak
    çünkü yaşadıklarımız başkasının yargısına tutsak
    su yasak rüzgâr yasak açık kapılar yasak
    belki bu karanlıkta yasakları yasaklasak
    başlar ay doğarken saltanatı sultan-ı yegâhın
  2. bir ergüder yoldaş bestesidir. türk pop müziğinin şaheserlerinden biridir. çok sesli batı müziği ile türk müziğinin sentezini yapan on şarkının yer aldığı sultan-ı yegah albümünün en dikkat çeken şarkısı olmuştur.
  3. çocukken bir yerlerden ara sıra duyup mutlu olduğumdur. bir şekilde sanki hep çalmasını bekliyormuşum gibi duyunca huzura kavuşurdum. ismini bilmemek bu gizemli bekleyişlerimi anlamlandırıyordu. zira her istediğimde dinleyemiyordum, o istediğinde beni buluyordu.

    sultan-ı yegah bir makam adı. hayalimde hep, attila ilhan'ın akşam ay ışığı çıktığında, perdelerini açıp sakince pencere kenarındaki tekli koltuğundan kalkıp, plağa sultan-ı yegah makamından bir şeyler koyup eski aşklarını düşünmek ve ay ışığını seyretmek üzere koltuğuna geri döndüğünü, kurarım.

    attila ilhan'a da, ergüder yoldaş'a da sonsuz teşekkürler bu şahaser için.
  4. bir arkadaşım bana bir gün dedi ki "sultan-ı yegah dinleyecek kadar ne yaşadın?" hayır kötü anlamda söylemedi. içinde kötülüğün zerresi olan birisi değildi. sadece bu şarkıyı dinlemek için insanın belli bir hüzün seviyesine ulaşması gerektiğini düşünüyordu.

    bir yandan haklı. öyle bir masalsı havası var ki bu şarkının, insan dinlerken yolculuğa çıkıyor. var olduğu düzlemden uzaklaşıyor. birkaç dakikalığına hayata mola verip geliyor. bir kaçış şarkısıdır.
  5. attila ilhan güftesi (şiiri) dir.

    bir de bu şarkı trt'nin oldukça sıkı denetimli ve tek tabanca olduğu dönemde, seçici kurulda , "sultaniyegah" değil de "sultan-ı yegah" şeklinde telaffuz edilmesi gerektiği ( ya da buna benzer bir şey) gerekçesiyle yasaklanmış, ona göre daha sonra düzeltilerek vize almıştı diye hatırlıyorum.
    okko
  6. yakın zamanda bir arkadaş vasıtasıyla haberdar olduğum şarkıdır. ilk dinleyişimde beni kendine hayran bırakmıştır. içinizi ısıtma özelliğine sahiptir. demedi demeyin
  7. spotify adli uygulamanin bana getirilerinden biri. dinledigim sirada uyukluyordum listeye ekleyip yaptigima devam ettim. uykuyu boldurecek kadar iyi bence.
  8. https://youtu.be/eZqWLMllTO4 birde şu hanımefendi tarafından yorumlanmış bu şarkısını ve diğer şarkılarınıda dinlemenizi tavsiye ederim