1. kısaca svt olarak adlandırılır. atriyoventriküler'in yukarısı kökenli, kulakçık coşmalı, tüm taşikardiler için kullanılabilir. kalp hızı normalin iki katına çıkabilir.
    benim şahit olduğum, vertebral damarlardan birine bastırıp 6mg. kadar adenozin verilmesi, hastayı bir dakika da normale döndürür.

    adenozin av nodun bloğuna neden olur. bu yüzden svt'lerin %90 nında işe yarar.
  2. turkcesini yazin olum len, aciklayin en azindan bi, ingilizce okunusunu dogrudan turkceye aktarinca turkce olmuyor bu meret. supraventricular tachycardia --> supraventriküler taşikardi... aman ne ceviri...

    supra: ust, ote
    ventrikul: kalbin alttaki iki odacigi, "karincik" diyoruz biz turkler sanirsam. :)
    tachy: hizli, cabuk vs... takometre var ya hani, ayni hesap
    cardia: bildigin kalp yani
    ==> tachycardia/taşikardi: kalp atisi hizlanmasi (kalp carpintisi diyoruz gene biz turkler sanirsam)

    kalp ritmindeki anormallik imis gencler bu... kalbin elektriksel faaliyetindeki aksamadan kaynaklaniyormus. (madem doktor degilim, wikipedia'dan okuyup yardimci olayim dedim.)

    he simdi devam edin.
  3. supraventriküler taşikardiler (svt) dar qrs lidirler. bu özellikleri ile ventriküler taşikardilerden (vt) ayrılırlar. ventriküler taşikardiler ise genellikle geniş qrs lidirler. bu ayrım tedavide önemlidir. şöyle; svt tedavisinde kullanacağınız beta blokerler, digoksin ve kalsiyum kanal blokerleri gibi ilaçlar eğer hasta svt değil de ventriküler taşikardi ise hastayı ventriküler fibrilasyona (vf) sokabilir. ancak hastada sağ ya da sol dal bloğu varsa supraventriküler taşikardiler de geniş qrs li olabilirler. o zaman hem svt de hem de vt de kullanılan bir ilacı tercih ediniz. (bkz: amiodaron)
  4. av nod değil de ventrikül üstü tüm taşikardilere denebilir ama sinüs taşikardisi dışında. sinüs taşikardisi çoğu kez kardiyak bir patolojiye bağlı olmadığı için svt sınıflamasına girmez.
    svt sınıfına giren taşikardiler kabaca atriyel taşikardi, atriyel flutter, atriyel fibrilasyon, atriyoventriküler nodal taşikardi ve atriyoventriküler nodal reentran taşikardidir.