1. milyonlarca suriyelinin hayır için beslendiğini dusunmuyordunuz herhalde.ilk günden beri yapılmak istenen buydu.oy verme hakkına sahip olacaklar ve oy verecekleri yer de belli.bu çok bariz görülen birseydi.
  2. aman avrupaya ayak atmasinlar da, isterlerse göt bile veririz..
  3. "ne mutlu türk'üm diyene" diyeceklerse, sıkıntı yok...
    çoğu türk vatandaşından ve liderinden daha türk olacaklardır, gözümde...
  4. avrupa'da vatandaşlık almak kolay değil. bir ülkede beş sene kaldığınızı ispatlarsanız (legal veya illegal) ve diltarih sınavını geçerseniz kalıcı oturma izni veriliyor. vatandaş olmak için zamanın çoğunluğunu on sene o ülkede geçirmek gerekiyor.

    5 sene sonunda vatandaş olmuyorsunuz da ne oluyor? hayatınızı değiştirecek anlamda hiçbir eksiğiniz kalmıyor. sadece oy kullanamıyorsunuz, o kadar.

    demem o ki, amaç insanlık namına suriyeliler'e yardımcı olmaksa, bu vatandaşlık vermeden de yapılabilir. eğer vatandaşlık veriliyorsa, demek ki bu insanların oy kullanması isteniyor çünkü pratikte tek eksikleri bu.

    son yetmiş senenin tarihine baktığınızda belki de en az değişen toplum avrupa toplumudur. az değişmek iyi bir şey mi? bilmiyorum. ama en azından şunun göstergesi ki pragmatist bir politikacı topraklarınıza yetişse bile korumayı başardığınız bir geleneğiniz ve hem bu gelenekten beslenen hem de aynı zamanda onu muhafaza etmeyi başaran bir kurallar bütününüz var demektir.

    bunun şöyle avantajları var: 30 senede çürüyecek evler yerine 130 senede bile eskimeyecek evler yaparsınız. daha dayanıklı altyapı yatırımları yaparsınız. 10 sene değil 30 senelik ipotek kredisi verirsiniz. insanların kurumlara daha fazla güveni olur. buralarda çalışan da insan sonuçta ve insanlar kurumların işleyişinde daha özenli olur. daha planlı şehirler kurarsınız. yatırımcının amacı en kısa vadede paranın .. koyup gitmek olmaz. daha uzun vadeli bakar, vs, vs... yani bize ne varsa tersi olur.
  5. bu duruma şaşıranlara şaşırmamak elde değil. bu kadar suriyelinin geri gönderileceğini herhalde düşünmüyordunuz. tabiki de hepsine vatandaşlık verilecekti. malum 3 milyona yakın sıcak ve temiz oy. oh mis gibi. eli kolu bağlı chomarlara ihtiyaç var bu ülkede. bakarsınız bizdeki chomarlar ekonomik kriz sebebiyle uyanır, bu yüzden böyle bir önlem almak şart.

    (bkz: başkanlık yolunda her şey mübahtır)
  6. şimdi ben yıllardir vergi verecegim savaş olsa askere cagrilacam vatani! kurtarmaya calisacam vs. onlar ise hazira konacaklar.
    peki degerli mumin kardeslerim size bir soru . ben gss ile borclanip artik hastanelere gidemeyecek hale gelirken; butun stresli sinavlarq gecemi gunduzume katarken calismama ragmen bir yerlere gelemezken vs... elin suriyelisinin bedava hastane universite gibi imkanlardan yararlanmasina tepki gosteriyorum diye irkcımi oluyorum acaba ....
  7. bu ulkeyi arabistan yaptilar bi cahil suriyeliler eksikti. kendi ülkemizde ikinci sınıf vatandaş olduk. 10 sene sonra bunlarda baş kaldırır...toprak istiyoruz diye.
  8. "ne yani siz başka bir şey mi bekliyordunuz?" diye sormama neden olan olay. en kısa zamanda kendimizi uruguay dahi olsa bir yere atmamız gerektiğinin habercisi.

    not: uruguay deyip geçmeyin adamlarda dünyanın en kaliteli eti 3 dolar/kg. asgari ücret ise 520 dolar. (*:swh)
  9. referandum gerektiren durumdur. ama yaptım oldu anlayışı ile halledilecektir. mültecilere de ek yük getirecektir. vergi verecekler askere gidecekler vs. hükümet için artıları var. işsizliği arttıracağından dolayı enflasyon düşürmede kullanılabilir. oy havuzu olarak kullanılabilirler. iyi niyetle yapılırsa sorun çıkmaz. ama esas yapılması gereken ortadoğu ve suriye'de yıkıcı değil yapıcı politikalar benimsemektir.