sylvia plath

Kimdir?

sylvia plath (d. 27 ekim 1932 boston - ö. 11 şubat 1963 londra), abd'li şair ve yazardır.

trajik yaşamı ve intiharıyla tanınan plath, aynı zamanda yarı otobiyografik bir roman olan ve depresyonu üzerine ayrıntılı bilgiler veren sırça fanus kitabının yazarı olarak bilinir. anne sexton ile birlikte, plath gizdökümcü şiirin önemli isimlerinden biridir.

hayatı

1932 yılında alman bir baba ve abd'li bir anneden, massachusetts'te doğdu. profesör olan babası 1940 yılında öldü. plath ilk şiirini 8 yaşında yayımladı.

plath, hayatı boyunca ileri derecede manik-depresif bozuklukla boğuştu. 1950 yılında bursla girdiği smith college'deki ikinci yılında ilk intihar girişimini gerçekleştirdi ve bir akıl hastanesine yatırıldı. 1955'te smith college'den summa cum laude derece ile mezun oldu.

kazandığı fulbright bursuyla cambridge üniversitesi'ne giderek çalışmalarını burada sürdürdü ve şiirlerini üniversitenin öğrenci gazetesi olan varsity'de yayımladı. plath burada 1956 yılında evleneceği ingiliz şair ted hughes'la tanıştı. evliliklerinin ardından boston'da yaşamaya başladılar. plath, hamile kaldıktan sonra ise ingiltere'ye geri döndüler.

plath ve hughes, londra'da kısa süre yaşadıktan sonra north tawton'a yerleştiler. çiftin sylvia'nın kıskançlık krizleriyle başlayan sorunları bu dönemde başladı ve ilk çocuklarının doğumundan kısa süre sonra sylvia plath londra'ya geri dönerek boşanma işlemlerini başlattı.

kiraladığı evin eskiden ingiliz şair william butler yeats'e ait olduğunu öğrenen plath bunu iyi bir işaret olarak değerlendirdi. 1962-1963 kışı plath için çok zor geçti. 11 şubat 1963'te, ikinci kattaki odalarında uyumakta olan çocuklarının yanına süt ve kurabiye bıraktıktan sonra, odalarının kapısını da içeri gaz girmeyeceğinden emin olmak üzere bantlayarak kapattı ve kafasını fırının içine sokarak intihar etti.

intiharıyla ilgili olarak kocası ted hughes eleştirilere maruz kaldı. hughes yıllarca bu konuda konuşmadı. daha sonra anılarını yayımladı.

1963 yılında daha 30 yaşındayken intihar eden plath’ın hayatı, oscarlı oyuncu gwyneth paltrow’un ünlü şairi canlandırdığı “sylvia” filmine de aktarıldı.

plath’ın türkçe’ye çevrilen eserleri arasında bulunan “sırça fanus” adlı romanı, birçok kişi tarafından ilk amerikan feminist romanı olarak değerlendirilir.



  1. “let me live, love, and say it well in good sentences.” gibi inanılmaz güzel bir sözün sahibi.
  2. "benimle birlikte şimdiki zaman sonsuz ve sonsuzluk daima değişiyor, akıyor, eriyor. tam bu saniye hayatın kendisidir. ve saniye geçtiğinde, artık o ölmüştür. ama her yeni bir saniye ile tekrar bir başlangıç yapamazsınız. ölü olandan yola çıkarak yargıda bulunmak zorundasınız. bu… yutan bir kum, daha başından çaresiz. bir hikaye, bir resim duygulanmayı biraz olsun harekete geçirebilir ama yeteri kadar değil, yeteri kadar değil. şimdiki zamandan başka hiçbir şey gerçek değil ve daha şimdiden yüzyılların beni boğduğunu hissedebiliyorum. bundan yüzyıllar önce tıpkı benim gibi bir kız yaşardı. ve o şimdi ölü. ben şimdiyim ancak biliyorum ki ben de gelip geçeceğim. o büyük an, parlayan ışık gelir ve gider, daimi yutan kum. ve ben ölmek istemiyorum.”
  3. Mad Girl's Love Song şiiriyle zihnimi ve ruhumu parçalara ayırıp,gitmeden evvel o parçaları avucuma bırakan delicesine güzel kadın.

    "The stars go waltzing out in blue and red, I think I made you up inside my head."

    Carol Anne McGowan'ın müziğe döktüğü versiyonu için mad girl's love song