1. debian tabanlı, kurulum yapılmadan dvd,USB bellek veya SD card üzerinde kullanılabilen canlı işletim sistemi. tails'in amacı gizliliğimizi ve anonimliğimizi korumak. tüm ağ iletişimi Tor ile yapılıyor. eğer internete direk bağlanmak isteyen bir uygulama olursa anında bağlantısı kesilip, engelleniyor. ayrıca anonim olarak bağlanmak için i2p seçeneği de var onu da kullanabilirsiniz. herhangi bir bilgisayarda iz bırakmadan kullanabilirsiniz çünkü ram üzerinde çalışıyor yani bilgisayar kapatıldığında veri sıfırlanıyor. ayrıca önceden yüklenmiş olarak gelen güvenlik araçları da var. https everywhere gibi.

    ama tabii ki riskler tam anlamıyla engellenemediği için sitelerinde gayet dürüst bir şekilde uyarmışlardır. uyarıları da ingilizcem yettiği ve çevirmeye üşenmediğim kadarıyla buraya aktaracağım.
    1- eğer donanıma erişimi olan biri tehlikeli şeyler yüklediyse ( keylogger gibi) Tails bunu önleyemez.
    2- Tails güvenilmeyen bilgisayarlara yüklenirse tehlike arz edebilir.
    bilgisayarınızı tails ile başlatırken kullandığınız işletim sistemi tarafından virüs tehlikesi yaşamaz.
    Tails güvenli bir bilgsayardan yüklenmelidir, eğer güvenilmeyen bir bilgisayardan yüklendiyse indirme sırasında zarar uğramış, değiştirilmiş olabilir.
    Tails yüklü olan cihazınızı riskli olan bir işletim sistemine bağlamak Tails'e zarar verebilir ve sunduğu güvenliği yok edebilir. Tails yüklü cihazınızı sadece Tails'i başlatmak için kullanın.

    3-Tails bıos ataklarına karşı koruma sağlayamaz. bıos'a gömülü bir saldırıyı engellemesi imkansızdır.

    4- Tor'un exit nodeları başkalarının sizi dinleyebilmesine sebep olabilir.
    Tor sizin konumunuzu saklar, konuşmalarınızı şifrelemez.
    [bu bölüm biraz uzun bu yüzden burayı geçiyorum (*:üşendim de diyebiliriz). zaten tüm bu açıklamaların detaylı linkini vereceğim]

    5- internet sağlayıcılarınız internete normal bir web sunucusu üzerinden değil de Tor Relay'leri üzerinden bağlandığınızı görebilir. böyle durumlarda tor köprülerini (bkz: tor bridges) kullanmanız size yardım edebilir.

    tor aracılığıyla bağlandığınız sunucular halka açık exit nodes listesinden (bkz: the publicly available list of exit nodes) bağlantınızın bir tor sunucusundan olup olmadığını anlayabilir.

    tor kullanırken bile hedef sunucuyla exit node'lar arasında man-in-the-middle saldırıları yaşanabilir. kendinizi bu ataklardan korumak için uçtan uca şifreleme (bkz: end-to-end encryption) kullanmalı ve kullanacağınız sunucuların doğrulanmasında daha dikkatli olmalısınız.
    [burada büyük bir bölümü atladım, affola. çok üşendim. ]

    neyse kısa yerlere geçeyim. (*:swh)

    Tails sizin boktan şifrenizi daha güçlü yapamaz. tor sizin anonim gezinti yapmanızı, Tails ise iz bırakmamanızı sağlar. yazılımlar sihir değnekleri değildirler. eğer şifreniz güçsüz ise brute force ile tahmin edilebilir.

    Tails hala yapım aşamasında olan bir yazılım. hatalar veya güvenlik açıkları olabilir.

    not: zayıf ingilizcemle çevirdim hatalarım olabilir, varsa affola. lütfen bildirin düzeltmeye çalışayım. official site: https://tails.boum.org/index.en.html uyarılar: https://tails.boum.org/doc/about/warning/index.en.html