• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.33)
tanrılar susamışlardı - anatole france
"giyotin sürekli işler ve devrim kendi çocuklarını da yemeye başlar. robespierre, burjuva sınıfının tam egemenliğini kurabilmesi için terörün gerekli olduğuna inanır ve eşitlik, özgürlük, kardeşlik savaşımında, devrimin susamış tanrıları sel gibi kan akıtırlar. france, bu romanıyla fransız devrimi'ne, özellikle terör uygulamasına karşı kişisel düşüncesi ve tavrını da ortaya koyar; aşırılıklar, yanında yıkımı da getirir."

---kitapyurdu.com alıntısıdır---


  1. fransa'ya gidip bastille hapishanesi'nden kalanları, concorde meydanı'nı görme isteği uyandıran kitap. concord'ta gözlerimi kapayıp maximilien robespierre'in giyotindeki görüntüsünü hayal etmek istiyorum.

    fransız devrimi(bazıları ona ihtilal der) sürecinde masumları canice giyotine yollayan yargıçların bunun bedelini yine giyotinde ödemeleri de pek ironik.
  2. içerisinde geçen, "devrimde çok cam kırılır, camcılar zengin olur. " cümlesinin en yalın özeti olduğunu düşündüğüm kitap.
    onzi
  3. dün akşam itibariyle bitirdiğim kitap. fransız ihtilali sonrası anlatılıyor. baş kahramanımız evariste gamelin ihtilal yanlısı biri, devrimin adil bir düzen getireceğini düşünüyor, devrimi kusursuz görüyor. ressam olan gamelin bir tanıdığı vasıtasıyla devrim mahkemelerinden birinde yargıçlık görevine başlıyor, kendince adil kararlar veriyor ve çoğu insanın giyotine gitmesi lehinde kararlar veriyor. bu kararlardan dolayı en ufak bir vicdan azabı çekmiyor. herşeyi devrim için yapıyordur nasıl olsa. velhasıl gittikçe insanlığını kaybetmektedir fakat bunun farkında değildir. bir gün iktidardaki küçük bir grup darbe yapıp yönetimi ele geçirir. gamelin dahil birçok eski yargıç, bu sefer sanık olarak yargılanırlar. ve o kaçınılmaz son bu sefer onların başına gelir. giyotin..