1. felsefe konusundaki aciz bilgim ile bir şeyler karalamak istedim. karl popper bilgi felsefesine yanlışlanabilirlik ilkesini kazandırmıştır. buna göre "bütün kuğular beyazdır" teoreminin doğruluğunu ispat için tek tek kuğuları incelemeye başlayabilirsiniz. gördüğünüz 5. 149. ve hatta 123942. (küsuratlı sallayayım) kuğu da beyaz olabilir ancak gösterilebilecek tek siyah kuğu bu teoremi çökertir.

    aynı şey hayattaki her alana uyarlanmalıdır. doğru sandığımız şeylerin kaç tanesi gerçekten doğrudur?

    misal eski tıp tavsiyelerini ele alalım. öksürük için sigara tavsiye edilen dönemler olmuştur. veya başka bir sürü şey. bilimin önünde gerçekleri engelleyen kişiler olduğu gibi.

    tarih ise çok daha kuşkuludur. mustafa kemal tatürk' ün çok güzel bir sözü var. "tarih yazmak tarih yapmak kadar mühimdir. yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet kazanır..."

    tarihi gerçeklerin ne kadarına inanabiliriz? george orwell'in meşhur kitabı 1984' kitabını okuyanlar tarih değiştirme, çıkarlara göre tarih ile oynama durumunu hatırlayacaklardır. kitaptaki bu olayın gerçek olmadığını kim söyleyebilir ki?

    kuşkucu olmaktan zarar gelmez. paradigmalar yıkılır. toplum yeniden şekillenir.