1. ilk tv reklamı, londra’da olympia salonlarında 5 ve 13 kasım 1930 tarihleri arasında yapılan “saç modası festivali” sırasında, baird co şirketince kurulan kapalı devre televizyon yayınları sırasında gösterildi. bu yayında, eugene ltd tarafından üretilen malzemelerle, saçlara yapılacak permanın ne denli uzun ömürlü olacağı anlatılıyordu. düzenli tv yayınları arasında ilk tv reklamı ise, 1 temmuz 1941’de new york’ta wnbt tv’sinde yayınladı. ekrana bulova marka bir saat görüntüsü geldi ve bir spiker, bu statik görüntünün üzerine reklam spotunu okudu. yirmi saniyelik bu gösterinin ücreti 9 dolardı.

    nbc şirketi de, ilki 27 haziran 1941’de yayınlanan bir reklamlı program kampanyası başlattı. bu kampanyada, isteyen firma için bir saat süreli program düzenlenebiliyordu. arasına reklam spotlarının serpiştirildiği bu tür bir program için stüdyo ve yapım masraflarının dışında 120 dolar alınıyordu. o dönemde yalnızca 4 bin 700 adet tv alıcısı bulunduğunu göz önüne alırsak, bu ücretin hayli astronomik olacağı kendiliğinden anlaşılacaktır. yine de ıvory sabunları, bulova saatleri ve adam şapkaları bu tür programlar yaptırmaktan kaçınmadılar. ilk renkli tv reklamı, ingiltere’de, atv şirketince 15 kasım 1969 günü yayınladı. birds eye marka bezelyelerin tanıtıldığı 30 saniyelik bu filmin yapımcılığını lintas reklam ajansı üstlenmişti. bu ilk renkli tv reklamı için birds eye firması, atv şirketine 23 sterlin ödedi.

    ülkemizde ise trt ilk kez 2 mart 1972 yılında reklam almaya başlamıştır.

    kaynak: ilginç bilgiler ansiklopedisi
  2. celali isyanları
    almanya köylü savaşı

    yeniden okunması ve bugünle ilişkilendirilmesi gerekli olaylar.
  3. müzikte notalar çeşitli şekilde gruplanır. bu gruplara ise ölçü, yani ritim adı verilir. bu duyduğumuz 4 4 lük veya 9 8 lik terimleri; notaların hangi şekilde gruplandığını anlatır.

    gel gelelim şu an vazgeçilmez olan bu gruplamalar zamanında yoktu. orta çağın öncesinde müziğin kullanım alanı özellikle kiliseler ve manastırlardı ve kutsal metinler oradaki rahipler tarafından bestelenip ayinlerde söylenirdi. (bkz: gregorian chant) fakat bu ilahiler çoğunlukla 8lik notalar üzerinden ilerler ve herhangi bir gruplama içermezdi. bkz verdiğim ilahileri dinlerseniz şarkıları ölçülere ayırmak mümkün değildir.

    sonrasında ise gruplamaya geçildi. ve notalar 3lü gruplar halinde yazılmaya başladı. bu ise 3leme, yani baba-oğul-kutsal ruh içindi.
  4. kağıdın icadı
    kavimler göçü
    tarımda sabanın kullanılması
    kara veba
    istanbul'un fethi
    tordesillas antlaşması
    protestan reformu
    aydınlama dönemi
    sanayi devrimi
    fransız devrimi
    1. dünya savaşı
    bolşevik devrimi
    2. dünya savaşı
    yuri gagarin'in uzaya çıkması
    berlin duvarının yıkılması
    internetin yagınlaşması
    11 eylül saldırısı
  5. 1881 yılında selanik yörüklerinden ali rıza efendi'nin zübeyde hanım'dan olma 4. çocuğu mustafa'nın dünyaya gelmesi.
  6. 26 eylül 1983 stanislav petrov'un belki de 3. dünya savaşını önlemiş olması.
  7. 1813 yılında kuzey çinde bir çiftçinin tarlasındaki ağacı kesmeye karar vermesidir. (bkz: kelebek etkisi)
  8. 1942 - 1946 manhattan projesi ve 16 temmuz 1945 trinity testi.
    insanın hayal dahi edemeyeceği güçleri elde ettiği tarih.