1. gerceklestigini ya da gerceklesecegini dusunmedigim durum. evet her cikan model bir oncekinin aynisinin bir degisigi ama tuketim cilginligi dedigimiz sey icin isminin degismesi zaten yeterli.
    bir arkadasimin tespitini paylasayim. demisti ki bizim zenginlerle ayni kullanabilecegimiz tek sey telefon. o yuzden en parasiz insan bole kendini tatmin etmek icin 2000 tlye telefon alir. katiliyorum kendisine.
  2. doğru tespittir. nedenleri;

    *satışlara taksit sınırlaması getirilmesi
    *telefon şirketlerinin çok sık model geliştirmesi hasebiyle tüketicinin heyecanının azalması
    *genel olarak enflasyon dolayısıyla alım gücünün azalması
  3. böyle bir durum yaşayacağımızı sanmıyorum. olsa olsa şekil değiştirirler. nasıl ki 2g, 3g gibi nesiller değişti, tuşlu telefonlar yerini dokunmatiklere bıraktı, önümüzdeki süreçte başkalaşmaya devam edecek. gözlük, kulaklık şeklinde, çip olarak beyne takılan gibi uçuk şekiller de bu değişime dahil.

    bakınız iş bu yorumu 4 çekirdekli, 64 gb hafızalı, 3gb belleğe sahip bir telefondan yazıyorum, bir ya da iki seneye kalmaz bu da işlevsiz kalacak. bu bahsettiğim özelliklerde bir bilgisayarda zamanında windows xp yüklü bir bilgisayarda piyasadaki en baba oyunları oynayabilirdiniz.

    donanım geliştikçe yazılım da gelişiyor. örneğin bir facebook uygulamasında yüzlerce mb yer kaplayabiliyor artık telefonda.
    donanımlar imkan verdikçe yazılım daha da fazlasını üretmeye devam edebilir.

    şu andaki bilgisayar piyasasına bakın, yine telefon piyasası gibi yazılım>donanım durumu ile devam etmekte.
    ama bilgisayar satışları falan durmadı, doymadı.

    telefonlar için de aynısı oluyor, olacak, olmaya devam edecek.
    ancak lu da var ki piyasada alternatiflerin artık sayısız olması sebebiyle fiyatlarda biraz daha düşme yaşanabilir.

    örneğin, bir one plus 2 fiyatı 399€/$ (satılan memlekete göre para birimi değişiyor) seviyesinden satışa çıkmışken satışa çıktığı dönemde kendisine en yakın rakibinin fiyatı 2500₺ üzeri idi.
    artık tüketici, daha uygun fiyata daha iyi kaliteye bir şekilde ulaşabiliyorsa piyasada çok satılıyor diye atıyorum bir samsung'a servet ödemekten vaz geçecektir önümüzdeki dönemde. bu da piyasada tutunma çabası içinde olan telefon üreticilerine uygun fiyat politikasını zorlayacaktır.

    uzun oldu evet.