• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.67)
tersine dünya - ersin pertan
kadınlarla erkekler yer değiştirseydi, ne olurdu? tersine dünya kadın-erkek kimliklerinin tersine döndüğü, kadınların kabadayı olduğu, erkeklerin evlenmek üzere evden kaçırıldığı, kadınların eve ekmek getirdiği, kısacası tüm rollerin tersine döndüğü eğlenceli bir filmi anlatıyor.


  1. senaryosu türk tiyatrosunda da önemli bir yere sahip aynı adlı orhan kemal romanından esin alır. bulgaristan doğumlu türk sinemacı ersin pertan tarafından 1993 yılında komedi türünde sinemaya uyarlanmıştır. yapımcısı enver özer'dir. filmin başrollerinde demet akbağ, rasim öztekin, lale mansur, jale arıkan ve berhan şimşek oynamışlardır. film müzikleri ise onno tunç'a aittir.

    orhan kemal'in vefatından sonra 1986 yılında yayımlanan, farkındalık amaçlı ütopik ve mizahî özellikler barındıran eserinden sinemaya uyarlanan filmin konusu toplumsal cinsiyet üzerinedir. eserde türk toplumunun baskın olan kadın-erkek rolleri birbirleriyle yer değiştirir; karşı cinse sokakta laf atan, meyhaneye giden, yeri gelip maçoluk taslayan, yeri gelip eve ekmek getiren, vesair hep kadındır. ataerkil toplum yapısının yerine, anaerkil toplum yapısı monte edilmiştir. türk entelektüel zekâsının en yaratıcı ürünlerinden biridir.