1. 2003 yilinda martin eberhard ve marc tarpenning tarafindan kurulmustur. gel zaman git zaman elon musk tarafindan yuksek miktarda para yatirilmistir. daha sonra da ceo elon musk olmustur. su anda sirket kendisiyle ozdeslesmis durumda.

    urettikleri ilk arac spor otomobil sinifinda olan tesla roadster'dir. abd'de cok buyuk yanki uyandirmistir. elektrikli araclarin o hantal ve sekilsiz olacagi onyargisini kirmistir.

    urettikleri ikinci arac ise tesla model s'dir. bu model lusk sedan olarak gecmektedir. almak icin 1-2 ay sira beklemek gerekiyor. o kadar talep ediliyor.

    yakin zamanda cikarttiklari son arac ise tesla model x. suv kategorisindedir. hacimli uretime henuz gececememistir. gene yogun taleple karsi karsiya.

    yaklasik iki hafta sonra ise tesla model 3 diye ekonomik aile araci tanitimini yapacaklar. heyecanla beklemekteyiz.
  2. nevada'ya dünyanın en büyük pil fabrikasını kurmakta olan şirket. adına da tesla gigafactory demişler.
    suradan daha detayli bir sekilde inceleyebilirsiniz. fabrikada şekil olmuş hani, yakıyor. üst tarafı komple güneş paneli olacak. 2020 yılında senelik 500bin araç için batarya üretme kapasitesine sahip olacak.
  3. biraz uzun oldu, zaman zaman modellerin kendilerine has özelliklerinden de farklı başlıklar açarak değineceğim. sormak istediklerinizi özel mesaj yoluyla sorabilirsiniz. yine zaman zaman eklemeler yapılacaktır bu yazı ile ilgili.

    tamamen elektrikli motorla çalışan otomobil üreten şirket. 2003 yılında kurulan şirketin asıl adı " tesla motors, inc.' dır. " şirketin ilk otomobil modeli " tesla roadster " ismiyle pazarlanmıştır. ayrıca model s, model 3 ve model x adlandırılan toplam da 4 model üretebilmişlerdir. toplam da ise dünya genelinde yollarda kullanılmakta olan 70.000 adet ( yetmiş bin ) farklı modeller de araçları mevcuttur.


    elektrikli motor ve elektrikli otomobil kapsamında dünya genelinde adeta devrim yapmışlardır. öyle ki model s üç farklı donanım seçeneğiyle ( bataryalarının kapasite farkı ) satışa çıkmasına karşın en hafif donanımı tam " 2 tondur. " bu kadar ağır bir araçta sadece elektrik ile çalışan motorlar 428 beygir gücüne sahip ve 100 km hıza sadece 2.4 saniyede ulaşabiliyor.

    şirket amerika' da müşterilerine yüzlerce bataryalarını ücretsiz şarj edebileceği noktalar sunarak, insanların aklındaki aracın şarjı biterse yolda kalır mıyım düşüncesini tamamiyle engellemiştir. bu şarj istasyonlarında 20 dakikalık şarj ile otomobil içerisinde bulunan bataryanın %50' sini yani yarısını doldurabiliyorlar. bu sürede ortalama bir lavabo ve kahve molasına eşdeğer. ayrıca tüm dünyaya gücünü göstermek isteyen şirket dünya üzerinde 4 kıtada toplam da 400' den fazla şarj istasyonunu müşterilerine ücretsiz kullandırma imkanı sunuyor.

    elbette ki tesla adlı şirketin müşterilerini şarj istasyonlarıyla idare ettirmek zorunda bırakmıyor. 4 kıta da toplam da 400' den fazla olan şarj istasyonların da bataryanızı 5 dakika içerisinde sıfır ve tam dolu başka bir batarya ile tamamen ücretsiz olarak değiştirebiliyorsunuz.

    tesla geleceğin otomobillerini bizlere bugünden sunarken tüm dünyaya meydan da okuyor aslında. tamamen elektrik kullanarak, frene basarken bile bataryalar kendini şarj edebiliyor, tam dolu bir batarya ile 400 km gidebiliyorken ve yine gittiğiniz hemen hemen tüm yol üstünde tamamen ücretsiz hizmet veren şarj istasyonları ve batarya değişim üniteleri olmasına karşın benzinli yahut dizel araçlara oranla çok ama çok az ücretle satışa çıkıyor. hem çevreci, çevresine kesinlikle zarar vermiyor, hem de bir spor otomobilin üzerinde hizmet ve konfor sunuyor.

    tüm modellerin içerisinde yer alan tesla adlı sim kart sayesinde otomıbilinizin içerisinde yer alan 17 inçlik ekranla internete " ücretsiz " girebilir, haritalar ve çeşitli uygulamalar üzerinden hayattan kopmadan seyahat edebilirsiniz hem de direksiyon ve gaz ayarıyla uğraşmadan. autopilot adlı servisle 360 derece sensör ve ultra sensörlü algılayıcılar sayesinde kendinizden daha güvenli ellere bırakabilirsiniz otomobilinizi.

    tesla' nın diğer tüm markalara en çok fark attığı noktalardan birisi de yukarıda bahsettiğim otomobil içerisine montaj edilmiş sim kart sayesinde yeniliklere hiç bir zaman kayıtsız kalamayacaksınız. öyle ki, akşam aracınız kendi kendini park ediyor, sabah kapınızın önünde uzaktan kumandasının üzerinde ki düğmeye basarak yanınıza geldiğinde bir çok yeni donanımlar gelmiş oluyor. çünkü tesla tüm otomobillerine geceleri güncelleme göndererek sürekli iyileştirme ve donanımları farklılaştırıyor. elbette ki bunları müşterilerine göndermeden önce 40' tan fazla güvenlik testinden geçiriyor. devrim diye buna denilir...

    tesla her ne kadar yeni yeni kendini tüm dünyaya ispat etse de, her gün her an yol da karşımıza çıkan otomobil şirketlerinin hybrid adıyla bilinen elektrikli motorlarını üretiyor. yani piyasada ki hemen hemen tüm elektrikli araçların motorlarında tesla' nın imzası var.

    ülkemiz de malesef henüz, tesla resmi satış yok. satın alanlar yahut almak isteyenler hollanda' da bulunan tesla birleşim noktasında ( tüm parçalar amerika da üretiliyor, ab ithal otomobiller de sorun yarattığı ve çok pahalıya geldiğinden dolayı tesla tüm parçaları amerika' dan ab' ye getiriyor ve burada birleştiriyor. ) satın alabiliyorsunuz. ithalat ve benzeri işlemler için çeşitli şirketlerden çok ufak miktarlarla anlaşmaya varabilir, sizin adınıza tüm işlemleri yaptırabilirsiniz. ayrıca şunu belirtmeden geçmeyeyim, tesla' nın tüm modelleri tamamen elektirikli motor olduğundan dolayı kdv harici tüm vergilerden muaf. yani her gün haberlerde orada burada görüp canımızı sıkan ötv, mtv ve benzeri vergilerden çok ama çok uzak. ( dua ediyorum fark edip buna da bir kılıf uydurmazlar. )

    sonuç olarak tesla gerçekten geleceği bugünden yaşatan bir şirket. yakında distribütörlük yoluyla ülkemiz de resmi olarak satışa sunulabilecek, şarj ve batarya değişim istasyonları da türk halkına tamamen ücretsiz olacak.