1. acelecilik. bir işi başlamasıyla bitirmesi bir olacak seviyede çabuk yapmak istemek. ya da çabuk düşünmek ve uygulamak.

    garip bir tezat içerecek şekilde hem tez canlı hem de yer yer sabırlıyım. aradaki koordineyi nasıl sağlıyorum bilmiyorum ama tez canlı tarafımdan çok şikayetçiyim. benim gibiler çabuk ölür sanırım.

    (bkz: canı tez)
  2. (bkz: sabırsız) , (bkz: kanserojen)

    tez canlı yürümez, bir yere gider. bir şey izlemez, bir şeyler daha yaparken yanında da bakar. çabuk heveslenir ama çabuk da sıkılabilir. verdiği kararı, edindiği ilk izlenimi kesin doğru kabul ederek acilen harekete geçtiğinden hata yapma, kaza yapma, genç yaşta ölme...nasıl bilirdiniz? iyi bilirdik...

    düşünme hızı konuşma ya da yazma hızından önde giden insanlardır.
    mesut
  3. maymun iştahlı ile akrabalığı var ancak
    tez canlı olmak çok değiştirilebilir değil kişinin mizacı ile ilgili. evrimsel gelişimde tez canlılar kuş ailesinden serçe ile yada ne bileyim ceylan ile akrabalığı varken top patlasa istifini bozmayan insanların da kaplumbağa ile akraba olduklarını düşünüyorum. gidip de ceylan'a tez canlı diye çemkiremeyiz o kişiyi öyle kabul edicez ancak maymun iştahlıya çemkirme hakkına sahibiz. tez canlı tez zamanda nefeslerini dengeleyip günlük nefes egzersizi ile sakinleyip kendisi gözleyebilir.