• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (4.50)
the act of killing - joshua oppenheimer
endonezya'da 1965 yılının başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrası 500.000'i aşkın komünist ölüm paramiliter örgütler tarafından öldürülür. 2012 yapımı bu belgrselde, joshua oppenheimer yıllar sonra bölgeye katliamın izlerini sürmek için geliyor ve yıllar önce yüzlerce insanı katletmiş anwar ve çetesinden yaşananları dinliyoruz.


  1. oldukça rahatsız edici bir belgesel, herhangi bir kurgu gerilim/korku filminden çok daha rahatsız edici çünkü gerçek.
    yönetmen aslında katliamdan kurtulabilmiş insanların sesini duyurmak istiyor ama bu mümkün olmuyor çünkü hala karşılaşabilecekleri baskıdan korkan insanlar yüzlerini göstermek, kimliklerini belli etmek istemiyorlar. sonrası kan dondurucu çünkü hikayeyi katillerden, yüzlerce kişiyi katletmiş bir gruptan dinliyoruz ve hiçbir vicdan azabı emaresi göremiyoruz aksine gururlu ve mutlular. anwar ve grubu bizi insanları öldürdükleri yerlere götürüyor,yüzlerce insanı nasıl öldürdüklerini gururla ve eğlenerek anlatıyorlar ve hala toplumdan saygı görüyorlar. belgeselde oldukça vurucu sahneler mevcut, izlemek lazım.

    bir insanı öldürmek ne kadar korkunç geliyor şimdi bize, halbuki sıradan bir vatandaşın soğukkanlı bir seri katile dönüşmesi ve birkaç gün önce selam verdiği komşusunu acımadan öldürmesi çok da zor değil gibi görünüyor bu belgeselle. yüzbinlerce kişi devlet tarafından komünist olarak damgalanıyor ve bu damga onları öldürülebilir hale getiriyor. benim aklıma milgram deneyi geldi izlerken; insan bir otoritenin, bir ideolojinin altında ne kadar vahşileşebilir? anwar ve arkadaşları bir şekilde "iyi" bir şey yaptıklarını düşündükleri için mi bu kada rahat ve mutlular ya da sorumluluğun onlarda olmadığını bildikleri için mi? nasıl bir güdülenme insanı birkaç gün içerisinde komşusunu komünist olduğu için işkence ederek öldürecek ve bundan gurur duyacak hale getirir?

    !---- spoiler ----!

    anwar buna bir cevap veriyor gibi;

    “we shoved wood in their anus until they died. we crushed their necks with wood. we hung them. we strangled them with wire. we cut off their heads. we ran them over with cars. we were allowed to do it. and the proof is, we murdered people and were never punished.”

    "makatlarına öldürene kadar tahta soktuk. odunlarla kafalarını ezdik. onları astık. kablolarla boğduk. üstlerinden arabalarla geçtik. bunu yapmaya iznimiz vardı. kanıtı da; insanları öldürdük ama asla cezalandırılmadık."

    !---- spoiler ----!