• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.78)
the apartment - billy wilder
c.c. baxter sıradan bir ofis çalışanıdır. sıradan olmayan tek yanı ise kendi evinin anahtarını kendinden daha üst mertebedeki yöneticilere verip onlara bir şekilde yardım etmektir. bir gün baxter’ın da aşık olduğu asansör operatörü miss kubelik’in patronu sheldrake yatmak üzere evine geldiğini fark eden baxter oldukça şaşırır. sheldrake tarafından bir anda terk edilen kubelik intihara kalkışır; ancak baxter’ın müdahalesi ile hayatta kalır. buradan sonra kubelik’in iyileşme olayların ise karışma süreci başlayacaktır.


  1. billy wilder'ın 1960 yapımı, günümüz romantik komedi anlayışına da yön veren filmi. jack lemmon ile shirley maclaine filmin başrollerini paylaşmıştır. en iyi film dahil 5 dalda akademi ödülü sahibidir.
  2. romantik komedi türünün en iyi filmidir.
  3. kültürümüzde varolan garsoniyer alt kültürü sanırım bu filmin bir etkisidir. bu açıdan bakıldığında ne kadar güçlü bir senaryoya sahip olduğu ve dönemin şartlarına göre nasıl bir oyunculuk sergilendiği hesaplanabilir.
  4. zamana direnen bir baska billy wilder filmi. some like it hot veya seven year itch misal eskimistir, sarmaz kimseyi artik, bayar, ama the apartment oyle degil. kesinlikle izlemeye deger.

    !---- spoiler ----!

    kubelik karakterinde hic beklenmedik, cok gercekci bi taraf var. baxter su iki cumlesi cok seyi ozetliyor: "miss kubelik, one doesn't get to be a second administrative assistant around here unless he's a pretty good judge of character, and as far as i'm concerned you're tops. i mean, decency-wise and otherwise-wise." (miss kubelik, kimse burada ikinci yonetici yardimcisi olamaz, eger cok iyi bir karakter okuyucusu degilse, ve bana kalirsa siz o konuda en yukardasiniz, terbiye olarak ve diger turlu-olarak...) dogru, kubelik'in sade, masum, ve iyi aile terbiyesi gormus kiz izlenimi vermis olmasinin etkisiyle muhtemelen biz de oyle dusunuyoruz aynen. sonra baxter kirik aynayi ilk gordugunde nasil sok olduysa, biz de kubelik'in bi arkadasimla bulusacagim dedigi kisinin fred cikmasiyla sasiriyoruz ayni derecede.

    bu yuzden her iki karakter de tipik bi romantik komedide gorecegimiz kisiliklerden cok daha derin ve karmasiktir. gozumuze sevimli gorunurler, ama filmin her ikisi de ahlaki yonden arizalidir. baxter kariyer ugruna ust kademe yoneticllerinin kacamaklarina yardim ve yataklik yaparken, kubelik de her gittigi sirkette evli yoneticiler ile kurdugu basarisiz iliskilerin listesini tutmaktadir.

    2-3 dakika yer alan yan karakterler bile derinlige sahiptir filmde. kocasi jockey olan ve havana'da atlara doping yaptigi icin hapis yatmakta olan margie gibi.


    !---- spoiler ----!