• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.82)
the danish girl - tom hooper
danimarkalı bir ressam olan einar wegener'in geçirdiği cinsiyet değiştirme sürecini ve bu süreçte yine bir ressam olan karısı gerda wegener ile olan ilişkisi konu alınıyor. film, david ebershoff'un 2000'de yayınlanan aynı isimli biyografik romanından uyarlama.


  1. eddie redmayne i the theory of everything filminde acayip beğenmiştim. hatta stephen hawking e benzerliği beni şoka sokmuştu. o kadar iyi bi oyunculuk sergilemiş ki o filmde hani napsa üstüne çıkar diye düşünürken danish girl ile karşıma çıktı. konusunu hiç okumadan izledim tabi şaşırdım. beğendim mi evet ama hikayenin gerçek olması ve araştırdığım zaman filme tamamen yansıtılmadığını gördüm. alicia vikander in oyunculuğu da baya iyiydi ki zaten oscar ı aldı. konusu açısından herkesin izlemesi gerek ama önyargısız izleyin o zaman etkileniceğinize eminim.
    !---- spoiler ----!

    eleştirceğim tek nokta kendini farketmesi bir elbiseyle mi oldu yani. o durumu çok iyi yansıttıklarını düşünmüyorum. o duygu geçmedi yani basit kaldı bence. tamam öncesi varmış ama işte bir anda tekrar ortaya çıkması inandırıcılığını kaybettirdi gibi.

    !---- spoiler ----!
  2. bu yılın iyi filmlerinin arasında yer alan, gerek oyunculuklar, özellikle eddie redmayne'nin karaktere bürünüşü filmin gerçekliğini hissettirmektedir.
    !---- spoiler ----!

    filmde net bir şekilde gösterilmemiştir ama einar wegener, burun kanaması ve ardından mide krampı geçirmektedir. doktora gittiklerinde net bir şekilde "intersex" olduğu söylenmemektedir. yani bu ressamımız hem dişiye hem erkeğe ilgi duyabilmektedir ki bu yüzden eşiyle de başta her şey normal seyrinde devam etmiştir.

    !---- spoiler ----!
  3. izlerken her şeyi bir kenara atıp aklıma takılan tek soru 'gerçekten gerda wegener'ın ki gibi sevgi olabilir mi?'

    ayrıca eddie redmaynenasıl oscar alamaz ya bu rolle o oyunculukla nasıl oscar alamaz gerçekten çok anlamsız adam resmen kadınlığı baştan yazmış resmen leo kurbanı olmuş yazık.
  4. kıyafetler, görüntüler, mekanlar, açılar... o kadar güzeldi ki 2 saat hiç sıkılmadım hatta eddie redmayne kadın olsa bu kadar olur...
    (karısını oynayan hatuna bin çeker o kadar beğendim.)
    bir de filmin konusu var ki yadsınmamalı diyorum...

    8,5/10 verdim gitti...

    not: alicia vinkander'ın oyunculuğu tabii ki muhteşemdi; o aşkı verişi, o duyguyu yansıtışı muhteşemdi, ben sadece güzelliği için bin çeker dedim, yanlış anlaşılmasın...
    ve filmin sanat ve görüntü yönetmenlerine ayrı hayran olduğumu da belirtmek isterim...
  5. alicia vikander oyunculuğunu tüm dünyaya kanıtlamış. ayrıca film çok ince ve estetik detaylarla süslenmiş, pek söylemeyi sevmesem de; herkesin sevebileceği filmlerden değil.
  6. eddie redmayne ve alicia vikander sergiledikleri oyunculuk ile bütün övgüleri hak ediyor. çok ilginç ve gerçek bir hikaye olması filmi daha ilgi çekici yapıyor. gerda gibi güçlü, halden anlayan ve gerçekten seven bir insan lili'nin şansı aksi durumda lili hücreye kapatılıp ölüme terk edilecekti.
    !---- spoiler ----!

    eddie redmayne rolünün hakkını öyle vermiş ki gerda'nın geceliği ile yatarken gerda'nın o geceliği sıyırdığı sahnede ki tahrik oluşu bence çok gerçekçi olmuş.
    eddie redmayne'a oscar vermeyenler utansın.

    !---- spoiler ----!
  7. daha dün izlediğim filmdir. ne güzel filmdir. ne enteresan bir var olma hikayesidir. lili' yi taktir ediyorum binlerce kez. cesareti ve kararlılığı sayesinde hikayesini duymuş olduk. ayrıca eddie redmayne, müthiş bir oyuncu.