• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.82)
the imitation game - morten tyldum
ikinci dünya savaşı boyunca alman enigma kodunun kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayılan ingiliz matematikçi ve efsanevî kriptolog alan turing'in gerçek hayat hikâyesinden uyarlanmıştır.

yönetmen: morten tyldum

yapım: 2014 / ingiltere/ 114 dakika

oyuncular: benedict cumberbatch, keira knightley, matthew goode

tür: biyografi drama gerilim savaş


  1. we call them computers...
    mutlu
  2. her ne kadar başarılı bir oyuncu kadrosuna sahip olsa da senaryo bakımından zayıf bulduğum film.
  3. her dahinin biraz duygu yoksunu olduğunu anladığımız film. araştırıldığında gerçekten de bunda haklılık payı olduğunu göreceksiniz. zannımca beyin bilgi işleme ve duygusallık arasında bi seçim yapıyo ve birini görmezden gelmeyi seçiyo. oyunculuklarda benedict abimizde sanırım üstüne uzun süre yapışık kalacak o sherlock havasını sezinliyoruz bu filmde de.
  4. üstün zekalılar ukaladır, kimseyle iyi geçinemezler, insanlara değer vermezler mesajını gösteren bir başka örnek. bir deha filmi çekip dehanın herkes tarafından kabullendiğini sanırım göremeyeceğiz. bu eleştirilerin yanı sıra izlemeye değer bir film. hem kişinin hem de yaptığı olayın büyüklüğünün farkına varılması açısından önemli bir film.
  5. benedict cumberbatch hatrına izlemeye karar verdiğim, sonrasında da iyi ki izlemişim dediğim bir film oldu. arada sırada akıl oyunları filmi aklıma gelse de filmin ana mesajını sonlara doğru algıladım.
    !---- spoiler ----!

    makinelerin insanlar gibi düşünüp düşünmeyeceğini tartıştığı sahnede, eşcinselliğin sadece farklı düşünme tarzı olduğunu anlatmaya çalıştı sanırım. tam hatırlamasam da "makineler de insanlar gibi düşünür, ancak insanlarla aynı şekilde değil" benzeri bir cümleydi.
    hiç cinsellk kullanmadan, çıplaklık istismarı yapmadan bir eşcinselin yaşadıklarını aktarmakta çok başarılı bir film olduğunu düşünüyorum.
    !---- spoiler ----!
  6. teknolojinin ve onun en kritik kolu yapay zekanın evriminden, tarihin gördüğü en ilginç, gizemli ve korkunç olay olan ikinci dünya savaşı'nın karanlık taraflarına kadar senaryoya yedirebileceği çok zengin muhtemel yan hikayelere rağmen sadece geçmişte homoseksüellerin yaşadıkları zorlukları ve üstelik onu da çiğ ve propagandavari bir üslupla anlatan yapım. benim için epey hayal kırıklığı oldu. bu, toplumsal sorunları anakronik biçimde bir ünlü figür ekseninde istismar etme girişimciliğinin artık geçmişte kaldığını düşünmeye başlamıştım.
  7. izlediğim en iyi biyografidir diyebilirim. hem film hem de turing muhteşem.
  8. naziler köfteyi çakmasın böylelikle daha büyük kitleleri kurtarırız diye kimi bombardımanları haber vermeyip bir kısım yurttaşların ölmesine engel olmamak bunun kararını almak zor şey be aga.
    mutlu
  9. film iyi güzel hoşta benedict cumberbatch'e bu zeki adam rolleri üzerine yapıştı. farklı rollerde de görmek istiyoruz onu.
  10. turing' in maruz kaldığı muamele çok adaletsizce. öte yandan film başarılı ve izlemeye değer.
    nejat