• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.50)
the lady in the van - nicholas hytner
the lady in the van (minibüsteki kadın) alan bennett (alex jennings) ile evsiz kadın bayan shepherd'ın 1970 öncesinde yaşadığı gerçek arkadaşlık hikayesini anlatıyor. bayan shepherd'ın (maggie smith) hayatını sürdürdüğü hurda minibüsü "geçici" olarak, oyun yazarı ve senarist alan bennett'ın londra'daki evinin önüne park etmesiyle başlar. ne yapacağını bilemeyip duruma göz yuman bennett ile bayan shepherd'ın zoraki komşuluğu tam 15 yıl sürecek ve zamanla aralarında kurulan bağ ikisinin de hayatını değiştirecektir.


  1. the lady in the van, aynı zamanda filmin de senaryosunu yazan oyun yazarı ve senarist alan bennett'in gerçek yaşamından bir uyarlama. bayan shepherd (yani minibüsteki kadın) rolündeki maggie smith harika. hoşuma giden bir kısa diyalog ekleyeyim shepherd ile bennett arasında geçen:

    !---- spoiler ----!

    - mr. bennett.
    - evet?
    - evinizin önüne 3 aylığına geldim. ama 15 yıl kaldım. mr. bennett?
    - evet.
    - bunun ne olduğunu biliyor musunuz?
    - hayır.
    - son gülüş (kahkahalar eşliğinde)

    !---- spoiler ----!

    filmden, salt sineması ankara gösterimleri sayesinde haberdar oldum. çok hoş bir hikayeden izlemesi keyifli bir film çıkmış. gösterim programının tanıtımında şöyle bir söz vardı:

    "Gösterim programı, evi bir tasarım nesnesi, bir sığınma mekânı, bir ütopya, bir varoluş biçimi ve hatta bir yokluk duygusu olarak işleyen altı filmden oluşuyor.

    Ev, yaşanılan mekânı tarif etmenin yanı sıra ait olunan, özlem duyulan yerlere işaret eder. Evin somut hâli, mimarlık disiplininin bıkmadan ele aldığı, ürettiği, tekrarladığı, sorguladığı ve ancak, doğrudan yapımına en az etki edebildiği makûs bir konudur. Soyut hâli ise, güvenli bir sığınak olarak "yuva"dan bir halkı barındıran "vatan"a kadar uzanan ölçek ve kavram çeşitliliğine sahiptir."

    film aynı zamanda, bir minübüs bir sığınma mekanına ya da bir varoluş biçimine nasıl ev sahipliği eder, evle nasıl bir aidiyet ilişkisi yaşarız? sorularına cevap veriyor kendi tarzında.

    !---- spoiler ----!

    artık bir minibüs değildi. bir kabir olmuştu.

    !---- spoiler ----!

    (bkz: salt sineması ankara gösterimleri)
  2. aslında sadece; eğer mavikus'u bu kadar sevmeseydim the lady in the van olurdum demek için geldim.