• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.03)
the machinist - brad anderson
trevor reznik adlı bir makine operatörü uyuma yeteneğini kaybeder. fakat bu sıradan bir uykusuzluk sendromu değildir. aşırı yorgunluk ve uykusuzluk yüzünden fiziksel sağlığı ve akli dengesi bozulmaya başlar. yanında çalışanlar en başta görünüşündeki tuhaflıktan ötürü ondan ürkmeye başlarlar ancak dükkanda onun da karıştığı bir kaza sonucu adamlardan biri kolunu kaybedince adamları karşısına almış olur. kaza yüzünden trevor’ı suçlarlar. artık hem kendisi hem de diğerleri için bir engel haline gelmiştir ve adamların tek isteği trevor’ın gitmesidir.
çalışanların onun işten atılması için komplo kurmaya başlamalarını anlayınca trevor’ın suçluluk duygusu zamanla şüphe ve paranoyaya dönüşür, acaba daha kötüsünü mü beklemelidir? önce evinde gizli notlar bulur. tüm bu gizemler, trevor’ı delirtmek için kurulmuş bir entrikanın parçaları mıdır? yoksa her şeyin sebebi aşırı uykusuzluk ve yorgunluk mudur?
olup bitenleri anlayabilmek için meydana gelen tuhaf olayları araştırmaya başlayan trevor’ın hayatı uykusuz bir kabusa dönmeye başlar. daha fazla öğrendikçe aslında daha azını bilmiş olmayı tercih eder.


  1. izlerken christian bale'in adeta bir deri bir kemik kaldığı sahneleri gayet normal değerlendirip geçersiniz. film bitince açar hakkında yazılanları okursunuz. bale'in bu rol için neredeyse 30 kg zayıfladığını öğrenirsiniz. "nasıl lan?! montaj değil miydi o sahneler!?" deyip filmi tekrar izlersiniz ve aktöre inanılmaz saygı duyarsınız.

    ayrıca hafif fight club, memento benzerliği de içeren, harika bir psikolojik gerilim filmi. filme dair saygı, sevgi ve hayret uyandırıcı çok detay var. emek harcanmış, kesinlikle dikkatli izlenmesi gereken bir film.
  2. kesinlikle spoiler yoktur!

    filmin en sevdiğim sahnesi filmin en son sahnesi, yani arabayla tünelden çıkarken yüzüne ışık vurduğu sahnedir. o üç dört saniye film hakkında öyle çok şey anlatmaktadır ki.. işte bunu yapabilen filmleri övün kardeşim, abartın istediğiniz kadar hakkınız var çünkü.
  3. belki de sinema tarihinin en iyi kurgusuna sahip olan film . uzun zamandır listemde beklemesine rağmen ancak yeni izleyebildiğim fight club ve memento'dan çok daha farklı bir şizofreniyi anlatan kalburüstü bir film.

    ayrıca basit bir hikayenin sinemanın teknik unsurları (kurgu, ışık gibi) kullanılarak ne denli etkileyici bir hale getirilişinin müthiş bir örneği.
    oz
  4. çoklu kişilik bozukluğunu konu alan film.