• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.81)
the walking dead
yürüyen ölüler bir çatışmada yaralandıktan sonra kendine gelen ve dünyayı yaşayan ölülerin ele geçirdiğini gören bir kasaba şerifinin hikayesini anlatıyor. ailesini bulmak için büyük şehire gidiyor fakat burada durumun kendi kasabasınınkinden de kötü. yine de ailesini ve hayatta kalan birkaç kişiyi daha bulmayı başarıyor.yürüyen ölüler başkahramanının tüm zayıflıklarını ve insani yönleri göstermeye çalışan, yan karakterlerinin hikayelerine de olabildiğince eğilen, iyi yazılmış, dramatik derinliğe sahip sıkı bir film tadında.


  1. diğer sezon finallerinin aksine daha az aksiyon içeren fakat tadında bir bölümle sezon finali yapmış dizidir.
  2. 5. sezon 13. bölümden sonra sardığım dizi. içeri girdiler ondan sonra çok çekici gelmeye başladı. ^:nolucak nolucak^
  3. yeni sezonu tee ekimde başlayacak olan post apokaliptik drama dizisi.
  4. 6. sezonun ilk bölümünü üstad stephen king yazacakmış. harika bi haber.
  5. belki de en büyük hatası amc tarafından yayınlanmak olan dizi. hbo yapsaydı, eminim daha kaliteli işler çıkardı ortaya. amc'nin breaking bad gibi bir amiral dizisi oldu ama bilmiyorum, hbo eli değmeliydi bence. (bkz: game of thrones)

    diziye gelirsek, ilk sezonunu(sezon finali hariç) çok beğenmiştim. tam çizgi romanları andırıyordu bölümler. ne bol aksiyonlu zombi öldürmeli, ne de bol dramlı durgun bölümler. hatta şöyle diyeyim, bana göre dizinin en iyi bölümü ilk bölümüydü. hatta dizilerin en iyi bölümleri kıyaslamasında bir top 10 yapsak bence yer bulur, bulmalı. o post-apokaliptik dünya, o setler, boş, darmadağın evler, kaotik bir atlanta ve daha nicesi. çok iyiydi.

    diziyi bozan, onu izleyicilerinin gözünde "bu akşam bir walking dead açayım da iki zombi öldürmece izleyeyim" düşüren durum belki de dizi formatında olması. zira, çizgi roman serisini takip ederseniz olaylar hızlı gelişiyor. oradaki dünya canlı izlenimi veriliyor. karakterler ölüyor, yenisi geliyor, bir yerleşim yeri buluyorlar, orayı korumaya çalışıyorlar, kovuluyorlar, yollara düşüyorlar vs. her olay hızlı gelişiyor. hatta her çizgi roman bölümü sonu "cliff-hanger" ile bitiyor, yani sürprizli sonlar oluyor.

    the walking dead dizisi ise, mükemmel bir açılışla başladı, iyi bir sezon finaliyle ilk sezonu sonlandırdı. ikinci sezon iplerin kopma noktası oldu bana göre. o çiftlik evinde geçirilen 13 bölüm dizinin kaderini etkiledi. dinamik bir dünya üzerine kurulu çizgi roman serisinde çiftlik evindeki olaylar hızlı geçerken, dizide 13 bölüm sürdü. ve sonuçta dizi, post-apokaliptik dünya, iyi insan-kötü insan, demokrasi-diktatörlük, kurt-kuzu ve daha bir çok temanın işlendiği bir kurguda, "içinde zombi öldürmece yoksa sıkıcı bölüm" halini aldı.

    ben 4. sezon ile birlikte diziyi izlemeyi bıraktım. dizi çok kötüdür demek istemem. çünkü sonuçta bir emek veriliyor. çizgi romanın yaratıcısı robert kirkman arada birkaç bölüm yazıyor ve onlar da dizinin düştüğü durumun farkında.

    çözüm ne olabilirdi onu düşündüm ama bilmiyorum. sanırım 13 bölümlük sezonlar, ve her sezonun bir yerleşim yerinde geçmesi, dinamik çizgi roman dünyasının aksine çok durağan kaldı. belki bbc'nin sherlock'u gibi senede 3 bölüm ama 90 dk yapılabilirdi. yani rick ve ekibi sürekli çevresindeki dünyayla etkileşim halinde olmalıydı. yoksa ikinci sezondaki gibi bir çiftlik evine kapanıp aşk-ı memnu'ya dönüyor olay.
  6. izlemeyen insanların düşündüğünün aksine sanatsal bir tarafı vardır. genelde insanlar tarafından sadece aksiyon ve korku üzerine olan, tüm dünyanın dikkatini de klasik seyirciye hitap ettiği için çektiği düşünülür. ama aslında fareler ve insanlar gibi eserlere gönderme yapan, insanların o ortamdaki ruhsal değişimlerini anlatan ve her seferinde özgürlük güvende olmaktan daha önemlidir, insana en buyuk zarar yine insandan gelir gibi mesajlar veren yapımdır. ayrıca oyunculukları itibari ile de sanata katkıda bulunduğu düşünülebilir. amerikan dizilerine özgü olan güzel ayrıntıları da görebilirsiniz. bölümleri izledikten sonra yorum okumayı seven, hem aksiyon, hem psikolojik travmaların ve insan değişimlerinin işlenmesini seven insanlar için güzel bir bos zaman geçirme aktivitesi olabilir.
  7. ilk sezonunu yeni çıktığı zamanlar 1 gecede bitirip okula zombi olarak gitmiştim. ama sonra nedense sıkmaya başlayan, 3. sezondan sonrasını izleyemediğim dizi.
  8. çizgiromanında 15 sayı okuyabildiğim okumaya zaman bulamadığım robert kirkman eseri olan uyarlama dizidir.
  9. herkes, zombi dizisi işte 6 sezon oldu bir süre sonra sıkacak diye düşünürken dizi adeta şahlandı bu sezon ile. ayrıca dizi ekibinin aynı zamanda gelişen olayları ve kişiye/gruba özel ayrı hikayeleri ayrı bölümlere dağıtmalarını seviyorum. bu sayede gereksiz yere sıkıştırılmıyor olaylar ve ayrıntılı şekilde görebiliyoruz, atıyorum saat 12de a grubu şunları yapıyorken b grubu ne yapıyordu, bu sorular güzelce cevaplanıyor.

    !---- 6x04 spoiler ----!

    dizide iki favori karakterim var, morgan ve michonne. bu bölüm morgan'ın son karşılaşmamızdan beri ne yaptığını gösterdi ve çok da iyiydi. eastman'in ölüm nedenini beğenmedim sadece, daha iyi bir şey olabilirdi. orada morgan'ı iktirmek yerine direk sopayla zombiyi yere iteleyebilirdi. her neyse genel olarak güzel bir kişiye özel bölümdü.

    !---- 6x04 spoiler ----!
  10. 6. sezon için konuşursak. olaylar çok yavaş ilerlemekte. heyecanlı bölümler var izleyicileri şaşırtıyor fakat her hafta grupların birini anlatıyor. örneğin bir hafta kasaba da olan biteni anlatırken diğer hafta sadece dışarıaki olayları anlatıyor.