• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.39)
there will be blood - paul thomas anderson
upton sinclair’in “petrol-oil!” adlı romanından uyarlanan filmin konusu, 20. yüzyılın başlarında geçer. aile çiftliği arazisinde petrol çıkartma haklarını almasıyla birlikte servetini hızla katlayan bir işadamı ile (daniel day-lewis), kısa sürede gelişip kalkınan kasabanın karizmatik genç rahibinin (paul dano) paralel öyküsü anlatılır. güney kaliforniya’da petrol bulunmasının ardından ortaya çıkan tablo, daha önceki yıllardaki “altına hücum” olgusunun eşdeğeridir. işadamının amerikan rüyası kavramının farkına varması ve amerikan rüyası tarafından yok edilmesiyle birlikte filmin öyküsü hırs ve inançların irdelemesine dönüşür.


  1. daniel day-lewis'in harika oyunculuğunu barındıran film

    !---- spoiler ----!

    filmde anlatilan petrol hirsiyla kendinden gecmis bir adamin hikayesi. basta sadece kucuk bir petrol sondasindan tek basina petrol cikaran siradan bir iscinin daha sonra petrol hirsiyla nasil yakip yikarak , acimasizca buyudugunun hikayesi.
    öyle bir hırs ki bu sadece şirinligi petrol satarken ise yaradığı için küçük bir çocuğu yıllarca kendi öz çocuğu gibi büyütmesi. sonra cocuk buyuyup kendi petrol sirketini kurmak istediginde butun gerçeği alaylı şekilde çocuğa anlatması. çocuğun bütün hayatı boyunca babası olarak bildiği insanin gerçek babası olmadığını öğrenmesi ve sahte babasının evinden yine sahte babasının "bastard from a basket" bagirislariyla çıkması

    !---- spoiler ----!

    filmin son sahnesi ayrıca harika.

    sonuç olarak izleyin bu filmi ama dublajsiz halde altyazılı izleyin. daniel day-lewis'in "drainage!!!" diye bagirdigini duymassaniz çok şey kaybedersiniz.
  2. kapitalizm-din ilişkisini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren, çok sade ama petrol arayan bir adamın başından geçen maceraları anlatıyor denemeyecek kadar da derin bir film. daniel day-lewis ustanın mükemmel performansıyla film daha bir efsaneleşiyor.
  3. müzikleri beni çıldırtmış bir filmdir. insan neden böyle güzel bir filme müzik yerine gürültü koyar anlamadım
    film mi izledim beynim mi sikildi fark edemedim.
  4. her ne kadar sembolleri çok doğru kullansa da kapitalizmi de dini de tek insan üzerinde cisimleştirmesi ile yanlış mesaj verenfilm. insanları kıran döken , herkesi kullanabilen insanlar olduğu için kapitalizm yoktur . kapitalizm olduğu için daniel ler vardır. çarkın içinde herkes biraz daniel olmak zorundadır. ana mesajdaki bu aksilik dışında diyalog ve oyunculuklara laf yok tabi. kusuru var ise filmin biraz yavaş akması