• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.33)
three billboards outside ebbing, missouri - martin mcdonagh
üç billboard ebbing çıkışı, missouri martin mcdonagh tarafından yazılıp yönetilmiş 2017 çıkışlı sinema filmi. film, ilk gösterimini 4 eylül 2017'de 74. venedik uluslararası film festivali'nde gerçekleştirmiştir. vikipedi)


  1. yorum kısmı boş bırakılmışsa da, filmin başlığını açıp kaçan arkadaşa teşekkürler, uzun isminden dolayı elim gitmiyordu.

    fargo 'yu seviyor musunuz? evetse kesinlikle görmeniz gereken bir film. ve kesinlikle sinemada izlenmesi gerek. trajik bir hikayeye yedirilmiş son derece güzel diyaloglarla bezeli, çok iyi bir kara mizaha sahip. bu tarz filmler bence biraz bıçak sırtı, zor filmler, nedeni de oyunculuklarla vezir de rezil de olabilmesi. işte bu filmde de devreye frances mcdormand ve sam rockwell girmiş ve tek bir karede bile sırıtmayan, son derece doğal ve güçlü oyunculukları filmi daha da yukarıya taşımış.

    !---- spoiler ----!

    filmde özdeşleşebileceğiniz, taraf tutabileceğiniz bir karakter yok; her biri insana dair bir çok arızayı, eksiği ya da kötülüğü farklı düzeylerde barındıran karakterler. film tek kelime ile böylesine gerçek karakterler üzerinden anlatılan bir "arayış" hikayesi. hem de adaleti...dolayısıyla bu arayışta herkes içindeki arızalar ölçüsünde yoldan saparak kendi yöntemini denemeyi seçiyor. ve anlıyoruz ki empati ve sevgi olmadıkça ne bir adalet ne de bir düzen kurmak mümkün.

    filmin eleştiriye açık tek yeri benim açımdan redneck bir denyo polisi canlandıran sam rockwell'in dönüşümünün fazlaca iyimser aktarılmış olmasıydı. kim bilir, belki de bu yaklaşım tam da filmin verdiği ana mesaja uygun düşüyordur ama ben martin mcdonagh kadar iyimser olamamışımdır.

    !---- spoiler ----!
    mesut
  2. tam anlamıyla izlemek için çıldırdığım mcdonagh filmi
    oyunlarına ayrı senaryolarına-yönetmenliğine ayrı tapıyorum
    oyunları suratına tiyatronun mükemmel örnekleri, filmleri ise tam dark/black humour -bkz. acı acı gülümsemek-
    filmografisi için gerekli sıralama six shooter, in bruges, seven psychopaths
    oyunlarını okumak isterseniz daha soft olduğu için beauty queen of leenane ile başlayabilirsiniz
  3. film, abd'de son yıllarda yeniden artışa geçen ve donald trump ile birlikte de ayyuka çıkan beyaz üstünlüğü (white supremacy), ırkçılık ve adil olmayan yargı ile suç ve adalet mevzuları üzerinden esaslı ve sindirilmesi zor bir tokat çakıyor topluma.

    öte yandan mağdurların olmayan adaleti sağlama yöntemlerini tartıştırıyor. yani "adalet yoksa herkes kendi başının çaresine mi bakacak?" sorusunu sordurtuyor. her cumartesi galatasaray meydanında ve her perşembe plaza de mayo'da (mayıs meydanı) kayıplarının hesabını soran cumartesi anneleri ile plaza de mayo anneleri geldi hiç yoktan aklıma.

    biraz da suçluluk duygusunun etkisiyle adaleti kendi başına tecelli ettirmeye çabalayan anne rolünde frances mcdormand ve ırkçı ama bir yanıyla da saf polis rolünde sam rockwell muhteşemdiler. akademi ödülü almak tek başına "iyi" olmanın göstergesi olmasa da akademi bu kadar göz dolduran oyunculukları görmezden gelememiş olmalı ki; frances bacım (valla bacım gibi seviyorum ve olive kitteridge'den beri pek sevmekteyim) en iyi kadın oyuncu oscar'ını aldı ki bu arada bafta'yı da almıştı. dedikodu babında coen biraderlerden joel coen ile evli uzun yıllardır. sam rockwell ise en iyi yardımcı erkek oyuncu oscar'ını aldı.

    akıl uçurucu ve kesinlikle izlemeye değer bir yapım.

    !---- spoiler ----!

    yerel polis merkezindekilerin, gerçek suçları çözmek varken, siyahlara işkence etmekle fazla meşgul olduklarını gördüm.

    !---- spoiler ----!