1. edit: başlığın ilk hali ticaret yapmak varken boş boş üniversite okumaktı. yoksa ticaret için tabiki üniversite okunur.

    hepimiz eninde sonunda para kazanmak için meslek seçiyoruz. yani o kadar okuyup netice büyük ihtimal ticaret yaparak köşeyi dönmüş belki ilkokul mezunu birinin yanında işe girmek için yalvar yakar duruma geleceksiniz. tavuk dönerci açın daha çok kar edersiniz.
  2. "önünde sonunda olacak o" dedikten sonra neden hala okumaya devam ettiğimi daha iyi anladığım başlık...
  3. ticaretle uğraşmayı kolay, çocuk oyuncağı sanıp kendilerince pek bir parlak girişimlerde bulunan pek çok insan tanıdım. önemli bir kısmının haline köpekler güldü sonunda. bir konuda uzmanlığınız ve paranız yoksa ticarete bulaşmayın. mayasız hamur tutmaz.
  4. ticaret öyle kolay yapılmaz, hayali ihracat yapacaksan o ayrı ama onun dışında ağlarsın sabah akşam, masrafı kurtarmıyor diye, kar yok millette para yok piyasalar belirsiz.
  5. hastaneye gidince tüccar bulmakla,
    hukuki bir sorunu olunca manavla karşılaşmakla,
    ilerlemenin belkemiği mühendislerin de hurma alıp satmasiyla sonuçlanacak faaliyet.
  6. dogru diyor adam.iki universite bitirdim ucuncuyu okuyorum . cesitli donemler farkli ise girdim birikim yapamadim evlenemedim yas kemale erdi anasini satim. ama universite okumayan adamlar belediyelerde zengin olurken ufacik torna dukkani olan bwm lere audilere binerke ben hala halk otobusunu kullaniyorum gururda duyuyorum. neyse badboy hakli dagilabiliriz :-)
  7. yakın arkadaşlarımdan biri, kendisini on senedir tanıyorum. itü'de fizik mühendisliği okudu, fizik yüksek lisansı yaptı, şimdi fizik doktorası yapıyor. çocuk cern'e gitti yahu. gel gör ki adamın hayali kafe neyin bir şey açıp esnaflık yapmak, elleri arkada birleştirip gelene geçene bakmak. bu da böyle değişik bir karışım.
  8. ülkemizin içinde bulunduğumuz yüzyılda hala istenen seviyede olamamasının temel sebeblerinden biri eğitim yatırımıdır.

    21. yy. dünyasında herhangi bir iş için eğitim almak artık çok kolay ulaşılabilir durumdadır. yaptığınız her ne iş olursa olsun o işin detaylarını öğrenmek ve o sektörü daha da genişletebilmek için öğrenmeniz gerekir. sertifika programları, üniversite, meslek okulları vb. hep bu işi desteklemek için vardır.

    üniversitede okumak ile ticaret yapmayı kıyaslamak bile temel eğitimin eksikliğinin bir göstergesidir. üniversite öğrenimi olmadan ticaret yapılamazmış ya da ticaret yapmak hayatın bir kestirmesidir gibi ima etmek anlamsızdır. günümüzde ticaret yapmak için de yüksek lisans programları mevcuttur. hatta sürdürülebilir bir ticari kariyer peşindeyseniz mutlaka ve mutlaka bunun da eğitimini almalısınız. haa, şimdi bakkal dükkanı açmak için ne gibi bir eğitim almak lazım dediğinizi duyar gibiyim.

    ne yazık ki biz bu fakir düşüncelerden kurtulamıyoruz. hayatın sadece para kazanmak ve o kazandığımız paraları lüks arabalara, evlere, plazmalara harcamak olduğunu sanıyoruz. ne yazık ki paranın her şeyi satın alabildiğine inanıyoruz. ne yazık ki kısa ömrümüzde ne kadar çabuk para kazanırsak o kadar mutlu olabileceğimize de inanıyoruz.

    markalaşan firmaları inceleyiniz. "franchise" olan sadece ülkede değil tüm dünyada şubesi olan firmaları araştırınız, yerli ya da yabancı. hepsinin ortak özelliği şudur ki patronları geniş bir eğitim geçmişine sahiptir ve hatta hala ufak tefek sertifikaların peşindedir. bunun sebebi parasına para katmak mıdır? bunun sebebi harcamaları kısmak mıdır? bunun sebebi "benim sertifikam seninkini döver" midir? ne yazık ki öğrenen ve öğrenmeye açık insanın nasıl hissettiğini kelimelerle ifade etmek o öğrenme sürecini basitleştirmek olur.

    öğrenmekten, okumaktan korkmayın. ömrünüzden sadece bir miktar arttırıp eğitime yatırım yapın. geri dönüşün nakit olmasa da daha değerli olduğunu göreceksiniz. hem sonra eğitimle yapılan ticaretin ne kadar uzun soluklu ve sağlıklı olduğunu görebilirsiniz.

    bu hayata tavuk dönerden kar etmek için gelmiş olamazsınız...ya da olabilirsiniz!