1. bir çöpçüyle bir avukat evlenemez.

    bir genel müdürün karşısında ceketini iliklersin.

    paran ne kadar çok konumun ne kadar yüksekse o kadar değerlisindir.kapitalizm işte.

    mavi yakalı olmak alt sınıfta olmaktır.bu yüzden herkes beyaz yakalı olmaya çalışır.çalıştığındığın işte patron vardır.ona hizmet edersin.medya camiyasında insanların çoğu hak etmediği halde emeğinin üstünde astronomik paralar kazanır zevk-i sefha içinde yaşarlar.evlenip evlenip boşanırlar yozlaşmış ilişkiler içersinde olurlar. bir taraftan da üniversite mezunu işsiz gençler yığını umutsuzca sınıf atlamak ister.herkes kolay yoldan yükselmek ister.mesaim az olsun kafam bedenim az yorulsun.ama zengin olayım.dizi ve reklamlarla da bu pompalanır.bunun içinde makyavalist yaklaşımlar bireyi toplumu ama en çok devleti ele geçirir.iktidar mücadelesi herşeye sirayet eder.hep en tepeye ulaşmak için her türlü kazık atılır ahlak iş etiği hiçe sayılır.önemli olan amaçların içi boşaltılır.kamu vicdanı uyanmasın diye de sahte ahlak ve doğruluk anlayışı boy gösterir.

    sınıfsal ayrım ideolojik aygıtlarla ve bizzat ideoloji pompalanarak da alt kesim meşgul edilip sınırlar keskinleştirilirken, parayla da üst kesim idare edilir.kazanan en tepedeki elit kesim ve yöneticilerdir.her şey onlarındır.sen kendi hayatını yaşadığını sanarsın.
  2. islamda nefislerin dereceleri vardır biliyorsunuz. işte bu sınıf ayırımının temel nedeni nefsi emmarede olan insanların birbirlerine karşı üstünlük kurma çabalarıdır. nefsi emmare genel itibairyle hayvansal davranışlara tabidir. hayvanların birbirlerine üstünlük kurmak için birbirlerini dışladığı, ezdiği hatta öldürdüğü yaşam şekilleri göz önüne alındığında nefsi emmarede olan kişilerin yönettiği ve söz sahibi olduğu bir toplumun yapısında sınıf ayırımı kaçınılmaz olmaktadır.

    kapitalim sınıf ayırımının nedeni değildir. ancak sınıf ayırımı kapitalizm ile birlikte daha da yaygınlaşmıştır. yoksa kapitalizm öncesi toplumlarda da sınıf ayımı mevcuttur. islamiyette dahi kölelik hemen kaldırılmamıştır. islam uzmanları toplum yapısının sarsılmaması için köleliğin hemen kaldırılmadığından bahseder.

    ülkemizde ise sınıf ayırımı şu günün kriterlerine bakarsak meslek, giyim kuşam, ev. araba ve kullanılan cep telefonu modeli ile yapılmaktadır. ülkemizde bilgiye hiç bir zaman değer verilmemiştir. gücü eline tutan kesim kendi yandaşlarını önemli mevkilere getirerek statü oluşturmuşlardır. bu her görüşteki siyasi parti için geçerlidir.

    sınıf ayrımı zengin ve fakir arasındaki sınırın çizilmesi için zenginlerce gerekli görülen bir olgudur. zira tüm eğitim ve iş sistemleri zenginin her türlü bilgi ve makama daha kolay erişmesi için tasarlanmıştır. çocukken fakir olan sadece birisi çalışıp didinerek ve kendisini geliştirerek üst makamlara çıkamaz. birileri elinden tutar ancak elinden tutan kişiler ondan kişiliğini değiştirmesini isterler.

    sınıf ayırımı konusunda şöyle bir örnek verebilirim. ben anadolu lisesi sınavına gece gündüz çalışarak sınavı kazanırken; bir tanıdığın sınavda başarılı olamayan çocuğu ilk yıl ankaraya özel bir koleje gönderilmişti. ertesi yıl da bulunduğum ile nakli yapılmıştı. bulunduğum ilde başka özel kolej olmadığı için o kişi anadolu lisesine kaydedilmişti. işte arkadaşlar toplumdaki sınıf ayrımı böyle bir şey.
  3. toplumu olusturan bireyler, belirli kimlikler etrafinda toplanip; bu kimliklerin belirli kimselere ait oldugu konusunda uzlasinca ortaya cikmakta. gunumuzde genellikle politika, burokrasi gibi yonetim araclariyla elde edilebilen sinif biliniyor. halbuki toplumdaki yozlasma(atalet, nepotizm) toplumun butun kesimlerinin uzlastigi net bi sinif ayrimi belirtmiyor.


    bi yerde kendisi icin belirlerdigi kimligi isleyebilecek, hatta dayatacak cinsten isler yapabilen bireyler var. bu bireyler belirli alanlar uzerine yogun calismalar yapip, kendi siniflarindan toplumu haberdar edecekler. zannediyorum ki bu donem kendileri icin cok ideal bicimde yasanmiyor.

    bu kimseler ya birlikte kendilerini emek verdikleri sistemi dayatacak ve kendileri icin ideal bir duzen olusturup bunu kendileri gibi birinden yurutmesini isteyecekler. su an bu dedigimizin tam tersi tc devleti imkanlari kullanilarak yapiliyor. ya da hakettikleri saygiyi gormeyip bunu kabullenecekler(mumkun gorunmuyor herkes yurtdisina kaciyor). cok dagildi ben sadece, onemsedigim biriyle farkli siniflarda oldugumuzu farkettim. halbuki ikimizin de menseisi ayniydi.