1. ön bilgi için:
    (bkz: yağ)
    (bkz: geometrik izomeri)
    (bkz: yağ asidi)

    her katı yağda bulunmaz. hayvansal kaynaklı yağlar doymuş yağlardır. normal bir et yiyicisi iseniz, trans yağ hakkında endişelenmenize gerek yok (tabiki etten gelen yağ konusunda).

    asıl sorun, rafine yağ. bazı firmalar, sıvı yağları alıp fabrikalarda ısı, hidrojen ve basınca maruz bırakıyorlar. bu durumlarda normalde beklenen şey sıvı yağın (doymamış yağ), katı yağa (doymuş yağ) dönüşmesi oluyor. buna da margarin diyoruz hatta. ancak sorun şu ki, bu üretim esnasında doymuş yağ üretmekten çok, molekül yapısı ona çok benzeyen trans yağ üretiliyor (doymamış yağ).

    ayrıca aynı sıvı yağın tüm gün kullanıldığı fast food satan mekanlarda da bu olay yaşanıyor. istemeden de olsa o ısı sebebiyle cis formundaki yağ, trans forma geçebiliyor. bu yüzden yağı bir defa kullanın deniyor.

    trans yağ, kalp ve damar sağlığı için tehlikeli bir maddedir. bazılarının nasıl olduğu bilinmemekle birlikte, çoğu hastalığın ve hassasiyetin de risk faktörüdür.

    tüketimlerinizde olabildiğince doğal yağlar tercih edin. hayvansal yağlar normal bir beslenme düzeninde zararlı olmaz, bitkisel yağlar da hakeza öyle. margarinler ise çoğunlukla yukarıda belirttiğim işlemlerden geçmiş, trans yağ içeriği çok fazla olan gıdalar oluyorlar. dikkatli olmak gerek. cips ve fastfood olayı ise malumunuz. (bkz: amerika)
  2. (bkz: unilever)
    (bkz: unipro)
    (bkz: unilever food solitions) unipro'nun yeni adi
    (bkz: frita)

    yuksek isiya mukavemetli, siradan fritoz ve broaster gibi kapakli ve yuksek basincli fritozler icin uretilen kizartma yagi. 18 litrelik, silindirik, yesil tenekeler icinde, yari sivi-yari kati ve ana hammaddesi palm yagi olan endustriyel kizartma yagi.

    erken yanmasini onlemek icin fritoze bosaltilan yagin ilk etapta 40-50 derecede yavsamasini beklemek ve sonrasinda 180 derecede kullanilmasi uygundur.

    kizartma yogunluguna gore eksildikce uzerine ilave edilir ve her aksam suzulur. kullanilamayacak kadar kararan yaglarin degistirilmesi gereklidir.

    zincir fesfudlar, buyuk balik restoranlari, islek ve hareketi cok olan her bufe ve cafelerin tamami bu yagi fiyat avantajindan dolayi yillardir kullanmaktadirlar. aycicek ve misir ozu yaglarinin 2-3 kizartma sonra simsiyah olmalarindan mutevellit, maliyeti kurtarmak icin baska bir seceneklerinin olmayacagi prooagandasiyla zamaninda bizim gibi cahil adamlarin gaziyla piyasayi domine etmistir.

    rakipleri; ulker'in bizim yagi ile, merser'in a-24'udur; ancak frita cok acik ara pazar lideridir. trakya birlik'de cikardi diye duydum bu isleri biraktiktan sonra.

    marketlerde satilan calve mayonezin aycicek yag orani %80 lere yakindi. sonra %60'lara dusuruldu. piyasaya verilen edt kova mayonezlerde ise yag orani %30'lar civarindadir.

    yuksek mukavemetli kizartma yaglari ilk olarak ingiltere'de, sonra amerika ve kanada'da yasaklanmistir.

    yemeginizi evden goturun ya da bildiginiz bir bufeden kasarli tost veya iyi bildiginiz bir yerde sulu yemek yiyin.

    (bkz: kanaat lokantasi)