1. işlemcilerin olmazsa olmazı devre elemanı. basitçe elektrik akımının devrenin sonraki kısımlarına iletilip iletilmeyeceğinin denetlendiği/kontrol altına alındığı bir birim olarak tanımlanabilir.

    bilgisayarlarda, telefonlarda, elektronik cihazlarda vb. aletlerin hepsinde milyarlarca transistör bulunuyor. bir çipe daha çok transistör sığdırıp daha fazla işlem gücü elde etmek için daha minik transistörler yapıyoruz. rekor boyut şu anda 14 nanometre. bir bakterinin 1000 nanometre oldugunu düşünürseniz işin ciddiyetini anlayabilirsiniz.

    bundan daha ilginci de, transistörlerin artık daha fazla küçülememesi. çünkü evrenin ve fizik yasalarının sınırlarını zorladık. quantum tunneling denen fenomen yüzünden artık daha fazla küçülemiyoruz.

    sorun temelde şu; transistörlerin duruma göre geçen akımı bloke etmesi ve duruma göre akımın geçmesine izin vermesi gerekiyor. bunu bu zamana kadar yarı iletkenler kullanarak halledebiliyorduk. 2016 yılı itibariyle bu yarı iletken tabakasının kalınlığı o kadar daraldı ki (14 nanometre dediğim uzunluk); artık elektronların, aradaki yarı iletken maddeyi takmadan oradan oraya geçebildiği düzeye geldik. şöyle düşünün: karşınızda bir duvar var, siz de elektronsunuz. koşarak gelip duvara çarptınız ama o da ne? çarpıp geri sekmek yerine duvarın ardına geçmişsiniz. işte buna quantum tunneling deniyor.