1. en harika yolculuk biçimi. eskiden otobüs biletinden daha ucuza yataklı vagondan bilet alırdım. vapurla haydarpaşa'ya gitmek bambaşka bir keyifti, tabi sigara da serbestti vapurda. anadolunun binbir çeşit sarısına bakarak gitmek, gece olunca yatıp uyumak, duraklarda inip etrafa bakmak hepsi ayrı bir keyifti benim için.

    sonra ne oldu hızlı tren saçmalığı çıktı. acelesi olan uçağa binsin arkadaş, yediler trenlerin başını.
    abi
  2. nostaljik bir his.. trenin raylar üzerindeki sesi adeta rahatlatıyor, tüm gürültüsüne rağmen. okul yıllarımın vazgeçilmezi. şimdiki hızlı tren yok tabi, saatler süren yolculuk. gece yarısında başlar, kar buz demeden. ertesi günün ikindi vaktine kadar kimi zaman sürer.. tekli koltuktaysanız oh ne ala.. boy da kısa, geniş geniş takılırdım. adeta odam gibi olurdu. yat, yuvarlan ... ikiliyse biraz daha zor tabi. arkadaş grubuyla gidiyorsanız vur patlasın çal oynasın oh.. eve geliş hep heyecanlı, sabah saatleri ve koşarcasına. okula dönüş de öyleydi zira..
  3. iki veya üç kişiyseniz ayağa kalkıp 'batağa adam aranıyor' diye haykırdığınızda eksik kişi veya kişilerin tamamlanacağı nadir yerlerden biri. vagon sonunda bulunan dörtlü koltuklarda batak keyfinin tadı başkaydı.
  4. çok severim. üniversitede sırf bu yolculuğun verdiği hazzı yaşamak adına uçak veya otobüs yerine trenle seyahat etmişliğim vardır. özellikle moskova-st.petesburg arası nostaljik tren yolculuğu yaptığım en keyifli yolculuktu.

    kim bilir, ilerde youser'lar olarak birlikte yurt içi veya yurt dışı tren yolculukları yaparız.
  5. işe gidip gelirken 1 yıl kadar kullandığım ulaşım türü. istanbulun biraz dışında oturduğumdan çerkezköy den gelen şehirlerarası trenle sirkeci ye gelirdim. böyle huzurlu bi yolculuk şekli daha yok sanırım uçağı saymazsak eğer. yine bu süre içerisinde okuduğum kitabında haddi hesabı yoktur. imkanınız varsa kullanın. mutlaka zevk alacaksınız.
  6. Nedense tren yolcuğu denince zihnimin köşesinde hep edip akbayram'ın gidenlerin türküsü adlı şarkısı gelir. Tren camından dışarı bakınca geliyor insanın aklına geçip giden zamanlar, akıp giden raylar gibi...
  7. eskişehirliyim ve kocaeli üniversitesinde okudum. öğrenciliğim boyunca fatih, anadolu, boğaziçi, doğu, güney ve şuan belki adını hatırlayamadığım pek çok tren ile bu şehirler arasında yolculuk yaptım.
    nerde o eski trenler!
    binerdik, ray restorantta biramızı içip mezemizi yiyerek, kışın kar manzarasında, yolu izleyerek 3 4 saat giderdik. benim için gideceğim yere varmaktan ziyade o yolda olmak, o trende olmak anlamlıydı, keyifliydi.
    nerde o eski tren yolculukları.
    bir tren keyfimiz vardı onu da aldılar.
    (bkz: nerede o eski trenler)
  8. çok çok eskiden, ankara - istanbul yolculuğu için tek tercihimiz olan taşıt. yataklısı ayrı zevkliydi, kuşetlisi ayrı. mavi trenin pulman koltuklarını uçak (!) ile mukayese ettiğimizi ve oyumuzu mavi trenden yana kullandığımızı bilirim(*:smiley was here)
    yine çok eski bir tarihte, tren seven aile olarak, londra'dan paris'e eurostar ile gitme kararı almıştık. o zamanlar sigara kısıtlaması yeni olduğu için eurostar bir vagonunu sigara içenlere ayırmış. sevgili eşim de manş'ı geçerken sigara tüttürürüz düşüncesiyle biletleri o vagondan almış. trende ki tüm tiryakiler vagonu doldurdu ve yolculuk boyunca koridorda ayakta durarak fos fos duman üretti. ben ne mi yaptım... dumansız hava sahalı bir vagona giderek manşı ayakta dikilerek geçtim.
  9. trenin kalkış saatine 1-2 saat kala istasyonu arayıp rötar varmı diye sorarsınız %100 vardır. 2-3 kere daha arayıp istasyona gidersin ama yine de beklersin o istasyonda.beklerken yolculuk için gazete dergi kitap vs alınır sonunda beklenen tren gelir eş dost valizleri trene taşımaya yardım eder sonra trende kalmamak için apar topar aşağı inerler.sonrası ise yolculukların en keyiflisidir.diğer yolcularla sohbet edilir gazete dergi ve hatta yemek paylaşılır bir keresinde bir çocuğun ödevlerine yardım etmiştim.sadece o tren vagonunda kalacak güzel dostluklar kazanılır.iyidir hoştur tren yolculukları ama yüksek hızlı trenler için geçerli değil bu söylediklerim.birde yolculuk sonrası gece yattığında hala sallanıyor gibi hissedersin çokta keyiflidir.
  10. mide bulandıran ucuz parfümüyle, bilumum ayak kokusu, horlama-hırlama, sürekli ağlayan çocuk ve kucağınıza yatmak için özel çaba harcayan kişilerin olduğu otobüs yolculuklarındansa, basit ve pis bile olsa restarurantında bira içerek yolculuk etmeyi tercih ettiğim seyahat biçimidir.