1. saç-kıl yolma hastalığı olarak bilinen bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu 'dur.
    hastaların büyük çoğunlu saçlarının belli bir bölgesini yolar. daha nadir kaş, kirpik, koltukaltı ve kasık kıllarını koparma görülür.
    olayın aşamaları şöyle:
    - saç/kıl koparmak için duyulan aşırı istek/dürtü
    - koparılacak alanda ellerin gezinmesi/ hissetme
    -koparma
    -haz alma /rahatlama
    -suçluluk duygusu.

    suçluluk duygusundan sonra kendini cezalandırmak için koparmaya devam etmek de görülür. çoğunlukla saç kaybı-belli bir bölgede kelleşme ile sonuçlanır.

    en yaygın olarak sınav dönemi öğrencilerinde görülür.
  2. tanım olarak şöyle geçer; kişinin, belirgin biçimde saç kaybedecek kadar saçını koparması.

    yakın bir zamanda farklı bir biçimine şahit oldum. kız, nişanlısından olaylı bir şekilde ayrılıyor ve şiddet de gören kızımız bunun üzerine bunalıma giriyor. upuzun saçlarını artık nasıl kesiyorsa, bir tarafında var bir tarafında yok. kuaför pek kurtaramamış. şimdi o kestiği yerlerden de saç çıkmıyor. gerçekten stres ve üzüntü nasıl da etki etmiş, görmek mümkün.

    tabi benim bahsettiğimde bir kesme eylemi var ama burada bahsi geçen hastalık adında, kişilerin koparmak suretiyle kayıpları ortaya çıkardığının altını çizmek gerek.
  3. bazı hastalar saç-kıl yolduktan sonra yerler. mide ve bağırsak duvarına yapışıp enfeksiyon, bağırsak tıkanıklığı yapabilir.buna da trikofaji: rapunzel sendromu denir.
  4. kelime yunancada "saç koparıyorum" anlamına gelmektedir.
  5. Bir tık ötesi de koparılan saçların yenilip yutulmasıdır, buna da trikofaji denir. Bu saçlar ve kıllar sindirim kanalında birikip topak olarak bezoar denen kitleler oluşturabilirler^:trikobezoar^. Mideden çıkarılmış neredeyse 2 kg ağırlığındaki bir trikobezoar örneği için tıklayınız.
  6. bu meretin bende zühur etmesine karşılık herhangi bir psikolojik ya da psikiyatrik bir destek almamamla beraber yaklaşık bir-iki yıldır varlığını hissediyorum. gerçekten uyuz bir durum olmasına karşın müdahale edip yapmamaya kalktığımda bu sefer asabileşip kalıyorum ve yine sonunda gerçekleştirip garip şekilde rahatlama hissine eriyorum. özellikle küçük kıllarda koparamadığım zaman çıldırma noktasına gelsem de sonucunu asla koparmadan bırakmıyorum. gerçekten insanı sinir hastası edebilir.